Έντονη Δημόσια Διαμαρτυρία της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” προς τον Σύλλογο Απανταχού Καρπαθίων (ΣΑΚ), τον Όμιλο Καρπαθίων Νέων (ΟΚΝ) και την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών Πειραιώς (ΟΔΣ).

Written by on 09/03/2024

461 Views

Έντονη Δημόσια Διαμαρτυρία της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” προς τον Σύλλογο Απανταχού Καρπαθίων (ΣΑΚ), τον Όμιλο Καρπαθίων Νέων (ΟΚΝ) και την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών Πειραιώς (ΟΔΣ).

Στα πλαίσια του 76ου Εορτασμού της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου που θα πραγματοποιηθεί φέτος, το Δ.Σ. της Αδελφότητάς μας μόλις κοινοποιήθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έστειλε γραπτό αίτημα στο Δ.Σ. και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων ώστε να συμμετάσχει με μουσικοχορευτικό συγκρότημα στην πολιτιστική εκδήλωση, ως είθισται τα τελευταία δέκα χρόνια που υπήρχε αγαστή συνεργασία μεταξύ του χορευτικού συγκροτήματος και των μουσικών της Δήμητρας με το χορευτικό του Ομίλου Καρπαθίων Νέων (ΟΚΝ).

Κύριος συντονιστής των πολιτιστικών δράσεων του ΣΑΚ από το 2013 ήταν ο κ. Γιώργος Αναστασιάδης ο οποίος με ζήλο και μεράκι οργάνωνε τα μουσικοχορευτικά δρώμενα σε όλες τις εκδηλώσεις του ΣΑΚ και στήριζε τις δράσεις του τόσο ως πολιτιστικός υπεύθυνος όσο και ως αντιπρόσωπος της Ολύμπου στο συμβούλιο του ΣΑΚ στη θέση του Γενικού Γραμματέα έως σήμερα. Στη Γενική Συνέλευση του ΣΑΚ τον Δεκέμβριο του 2023 δέχτηκε μια άσεμνη και προκλητική επίθεση από την πρόεδρο του Ομίλου Καρπαθίων Νέων (ΟΚΝ) με αποτέλεσμα την αποκοπή κάθε γέφυρας επικοινωνίας και συνεργασίας των δυο χορευτικών ομάδων.

Οι πολιτιστικές δράσεις ενός Απανταχού Συλλόγου σκοπό έχουν την επίδειξη των ηθών και εθίμων που υπήρχαν στον εκάστοτε τόπο παραδοσιακά, σε συνδυασμό με την τοπική ενδυμασία και την πολιτιστική παράδοση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προβάλλεται η αδελφοσύνη μεταξύ των χωριών και η ισότιμη αντιπροσώπευση και προβολή τους, δίχως, εντέχνως, να αλλοιώνεται και να παραχαράσσεται η ιστορία του κάθε τόπου. Και όχι μόνο να προβάλλεται αλλά και να επιτυγχάνεται.

Το γραπτό αίτημα που υποβάλλαμε λοιπόν για την παρουσία και της δικής μας μουσικοχορευτικής ομάδας στον φετινό δωδεκανησιακό εορτασμό για την ενσωμάτωση με την Μητέρα Ελλάδα, προ μεγάλης μας έκπληξης, απερρίφθη από την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων με το αιτιολογικό ότι «η εκπροσώπηση κάθε νησιού σε δράσεις της Ομοσπονδίας καθορίζεται μόνο μέσω σωματείου παννησιωτικής βάσης που είναι μέλος της Ομοσπονδίας». Κατανοούμε την τήρηση του καταστατικού, ως θεσμικό πλαίσιο για την ομαλή λειτουργία ενός συλλόγου, όμως θεωρούμε καθήκον μας ως Αδελφότητα να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας. Και αυτό γιατί το καταστατικό θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις και όχι “A LA CARTE”, με τρανταχτά παραδείγματα τις Γενικές Συνελεύσεις και τις Αρχαιρεσίες, τόσο της Ομοσπονδίας όσο και του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων για τις οποίες δεν τηρούνται τα όσα ορίζονται από τα Καταστατικά των δύο αυτών Σωματείων αναφορικά με τον χρόνο διενέργειας.

Για την εκτροπή όλων των θεσμικών λειτουργιών για την εύρυθμη συνεργασία των δύο συλλογών έχει αδιαμφισβήτητά ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων, ο οποίος, ενώ επιβάλλεται να έχει ρόλο συντονιστικό μεταξύ των πολιτιστικών σωματείων της Καρπάθου, δυστυχώς εκ του αποτελέσματος φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Η Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου “H ΔΗΜΗΤΡΑ” ήταν και είναι έμπρακτα αρωγός του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων και της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών Πειραιώς και σκοπός της είναι η σύμπλευση και η προάσπιση του πολιτισμού της Ολύμπου-Καρπάθου. Σε αυτό το πλαίσιο δεν χωρούν άλλου είδους σκοπιμότητες.

Θεωρούμε ότι η άρνηση συνεργασίας από πλευράς του Ομίλου Καρπαθίων Νέων και κατ’ επέκταση του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων είναι μεμονωμένο και ατυχές γεγονός και θέλουμε να πιστεύουμε ότι συνεχίζει να πρεσβεύει την ιδιότητα του, την ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ και την ΟΜΟΝΟΙΑ μεταξύ των χωριών της Καρπάθου και δεν επιζητεί την πόλωση των Καρπαθίων.

Με εντολή και εξουσιοδότηση

από το Δ.Σ.

 

 

 

Γεώργιος Ν. Διακογεωργίου

Πρόεδρος Δ.Σ.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist