Μεγάλη γιορτή Διαφανιού Καρπάθου με την ευκαιρία της λαμπρής γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής.

Written by on 10/05/2024

82 Views

Παν – αγερμός η ρίζα της πανηγύρεως και σήμερα το ζήσαμε έντονα στη μεγάλη γιορτή Διαφανιού Καρπάθου με την ευκαιρία της λαμπρής γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής.

Γιόρτασε με λαμπρότητα ο ιερός ναός όμορφης αυτής γωνιάς της Βόρειας Καρπάθου. Χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καρπάθου και Ηρωικής νήσου Κάσου κ. Αμβροσίου και συλλειτουργούντων κληρικών από το νησί τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία με καλλιφωνότατους ιεροψάλτες από την Όλυμπο και το Διαφάνι Καρπάθου. Αξεπέραστης ομορφιάς οι τοπικές επίσημες φορεσιές, ιδίως τα πολύχρωμα σακοφούστανα των κοριτσιών, που κατέλαβαν τη θέση τους στην εκκλησία , προσφέροντας μας δαψιλώς τη δική τους αύρα παράδοσης και σεβασμού της. Τη γιορτή, που συντόνισε άψογα ο εφημέριος του Ναού και ομογάλακτος μου της Πατμιάδας του Γένους Σχολής Αρχιερατικός Επίτροπος Ολύμπου και Εφημέριος Διαφανίου πρεσβύτερος π. Μηνάς Ερνείας, σήμερα στο Διαφάνι τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η
Έπαρχος Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου κ. Καλλιόπη Νικολαΐδου, εκλεκτή φίλη, ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Φελλουζής, από τον οποίο πολλά περιμένει ο τόπος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κοσμάς Σακέλλης, Νίκος Πρωτόπαπας, Θεοχαρουλα Δημάρχου και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Γιώργος Χατζηπαπάς. Ακολούθησε πλούσιο δείπνο στην αίθουσα εκδηλώσεων της ενορίας προσφορά του Αθανασίου Χριστόπουλου και Μαρίας Χατζηδάκη από τον Καναδά, Διαφανιώτες την καταγωγή , εκκλησιαστικά τροπάρια πολλά ψαλτοτράγουδα οποία συναντάμε στην αυθεντική τους μορφή εδώ ακριτική Όλυμπο Διαφάνι. Και το τονίζουμε διότι έχουμε αυτή την πλούσια μουσική παράδοση να συνοδεύει πολλά πανηγύρια της περιόδου κυρίως στα χρόνια του βυζαντίου επιβιώνει μονάχα εδώ. Ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή των κατοίκων στην εθελοντική συμμετοχή τους στην άψογη διοργάνωση αυτής της πανήγυρης. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τις όμορφες στιγμές.Και του χρόνου!

 

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες

Αριστείδη Ε. Μιαούλη 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist