Eοργασμός για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Written by on 12/03/2021

13 Views

Το 2021, όπως είχε προαναγγελθεί, αποτελεί έτος εθνικού εορτασμού για όλο τον Ελληνισμό, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Σε όλη τη διάρκεια του έτους, πλήθος φορέων και οργανισμών συμμετέχουν στους εορτασμούς αυτής της σημαντικής επετείου μέσα από ποικίλες δράσεις. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κεντρικός πυλώνας προώθησης της Ελλάδας στο εξωτερικό και παράλληλα, συνδετικός κρίκος και σημείο αναφοράς με τον Απόδημο Ελληνισμό, δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες μιας τέτοιας επετείου –  ορόσημο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας υπέγραψε με την Τράπεζα Πειραιώς, Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την προώθηση σε όλες τις εστίες του ομογενειακού Ελληνισμού, του Προγράμματος Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τον εθνικό εορτασμό της Επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις, παραστάσεις, συνέδρια, ομιλίες, εκδόσεις τα οποία διοργανώνονται και υλοποιούνται σε συνεργασία με ποικίλους φορείς.

Οι πρωτοβουλίες όμως δε σταματούν εδώ. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, αρωγός στην προσπάθεια του Πολεμικού Μουσείου να αναδείξει την εξωστρεφή πολιτική του, συμμετέχει στις δράσεις του «συστήνοντας» στην ελληνική ομογένεια τα νέα ψηφιακά προϊόντα του Μουσείου, με αφορμή τον εθνικό εορτασμό της επετείου των  200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Παράλληλα, παρακολουθεί και συλλέγει υλικό από εκδηλώσεις και δράσεις που διοργανώνονται από διάφορους φορείς (Ιδρύματα, Πανεπιστήμια, Οργανώσεις, Δήμους, ακόμη και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και υλοποιούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης). Όσες από αυτές μπορούν να αναπαραχθούν ψηφιακά ή να διαβαστούν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα σας αποστέλλονται σε τακτική βάση.

 

Στη σημερινή αποστολή περιλαμβάνονται:

Α. Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς

   

1.  Η έβδομη ομιλία με θέμα «Η Οθωμανική εξουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πριν την Ελληνική Επανάσταση» που διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του κύκλου 21 ομιλίες για το ’21, την οποία μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο https://youtu.be/r3Hzkt6faJM

2.    Η όγδοη ομιλία με θέμα «Η Φιλική Εταιρεία και η έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης», στο πλαίσιο του κύκλου 21 ομιλίες για το ’21, την οποία μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο https://youtu.be/CFO-2-OlWa4      

 

 

Β. Δράσεις διαφόρων φορέων

Βουλή των Ελλήνων – Ψηφιακή Βιβλιοθήκη όπου συγκεντρώνονται πηγές γύρω από το 1821, ως θεματοφύλακας ποικίλων τεκμηρίων, σπάνιων, πολύτιμων και σημαντικών, όπως προεπαναστατικά συνταγματικά κείμενα, προεπαναστατικός Τύπος, εκδόσεις απομνημονεύματα κ.α.

          Σχετικά links: https://library.parliament.gr/%CE%A8%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-     %CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7/1821

ΕΡΤ: «Το ’21 μέσα από κείμενα του ’21» το οποίο αφορά σε 365 μονόλεπτα αφιερωμένα στην Ελληνική Επανάσταση από την ΕΡΤ. https://www.ertnews.gr/frontpage/to-21-mesa-apo-keimena-toy-21-365-monolepta-afieromena-stin-elliniki-epanastasi-apo-tin-ert/

«Λύκειον των Ελληνίδων»: έκθεση «ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ [γ]ραμμένα, ἕν πανίον. 1821-2021». Η Έκθεση «με σημείο αναφοράς το ένδυμα», παρουσιάζει «τους μετασχηματισμούς του, τη συμβολική του διάσταση, αλλά και τις  πολιτικές και άλλες χρήσεις του από την εποχή της Επανάστασης έως σήμερα», σε 12 αυτοτελή επεισόδια, «το καθένα από αυτά με διαφορετικό σενάριο, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και συντελεστές».

Σχετικά links για 3ο,4ο και 5ο  επεισόδιο:

https://1821.lykeionellinidon.com/thematikes-enotites/simulacra-oi-kyries-tis-aylis 

https://1821.lykeionellinidon.com/thematikes-enotites/psifiakes-emfaniseis-toy-theodoroy-kolokotroni-perikefalaia

https://1821.lykeionellinidon.com/thematikes-enotites/aghinoia

Μουσείο Ι. Καποδίστρια – ψηφιακό αρχείο, «Ο Ιωάννης Καποδίστριας, οι Επτανήσιοι και η Επανάσταση του 1821», που στόχο έχει την ανάδειξη της συμβολής των Επτανησίων στην Ελληνική Επανάσταση. Σχετικά links: https://kapodistrias.digitalarchive.gr/index.php

Μουσείο Μπενάκη: Διαδικτυακή εκδήλωση “1821 Πριν και Μετά”, Η επετειακή έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. “Xίλια διακόσια (1200) αντικείμενα σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, για οκτώ μήνες (3 Μαρτίου– 7 Νοεμβρίου 2021).

Σχετικό link: https://www.youtube.com/watch?v=6z4f_SI3ryY&t=2s 

Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργ,  Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης: «The anniversary of the 25th of March 1821».

             Σχετικό link: https://www.youtube.com/watch?v=veuH37SUlhU

Δήμος Χίου: επετειακό βίντεο: https://youtu.be/P5qXawfDs6Q

Εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας

Απόδημου Ελληνισμού


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist