Γιάννης Νισύριος: Ενας Ελληνοαμερικανός αναμορφώνει την Κάρπαθο.

Written by on 29/12/2021

23 Views

Ο δήμαρχος Καρπάθου, Γιάννης Νισύριος, ο οποίος διέμεινε και δημιούργησε επί χρόνια στη Νέα Υόρκη, όντας ένα εξέχων στέλεχος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μιλάει στον «Εθνικό Κήρυκα» («ΕΚ») για την εμπειρία του στον δημαρχιακό θώκο του ακριτικού νησιού, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με πολλούς ομογενείς.

Παρά τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει από τις πρώτες ημέρες της θητείας του, εξαιτίας γεωπολιτικών προκλήσεων αλλά και του πολλαπλού πλήγματος της πανδημίας, ο κ. Νισύριος δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, θεωρώντας πως το έργο που επιτελείται στο Δήμο θα αποδώσει καρπούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Νισύριος είναι πατέρας του γνωστού ομογενούς οφθαλμίατρου, Δρα Νικολάου Νισυρίου, ο οποίος έχει κερδίσει τη συνολική εμπιστοσύνη των Ελλήνων της Νέας Υόρκης – και όχι μόνο.

«Εθνικός Κήρυκας»: Σε λίγες μέρες αποχαιρετούμε μια δύσκολη χρονιά. Κατά την άποψή σας η Ελλάδα μπαίνει στο 2022 με καλύτερες προοπτικές;

Γιάννης Νισύριος: Το 2021 ήταν πράγματι μια δύσκολη χρονιά. Η χώρα προχώρησε μέσα από τρεις σημαντικές κρίσεις. Αυτή της συνέχισης της πανδημίας του κορωνοϊού, της ενεργειακής κρίσης που έφερε σαν αποτέλεσμα το ανέβασμα των τιμολογίων ενέργειας και αυξήσεων επομένως σε σειρά προϊόντων και βέβαια της συνεχιζόμενης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω της αμείωτης προκλητικότητας και επιθετικότητας της Τουρκίας. Σ’ αυτά δε, ας λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει περάσει επί δέκα χρόνια τη σκληρή δοκιμασία της χρεοκοπίας και των Μνημονίων και στη συνέχεια της πανδημίας.

«Ε.Κ.»: Από επιχειρηματίας στην Ομογένεια, Δήμαρχος πια της Καρπάθου από τον Σεπτέμβριο του 2019. Τι σας ώθησε σ’ αυτή την απόφαση; Πώς πορεύεστε αυτά τα δυόμισι χρόνια;

Γ. Νισύριος: Ηταν μια κομβική απόφαση της ζωής μου. Η απουσία μου από το νησί, ποτέ δεν οδήγησε σε μια απομάκρυνσή μου. Αντίθετα, υπήρχε πάντα ενδιαφέρον για την πορεία του νησιού και πώς μπορούν να βελτιωθούν καταστάσεις, πως μπορώ να συμβάλλω και εγώ στην άνοδο του νησιού. Η απόσταση δε, δυναμώνει την αγάπη για τον τόπο σου. Νομίζω πως κάθε Ελληνας της Ομογένειας καταλαβαίνει πολύ καλύτερα από τον καθένα αυτό το συναίσθημα. Ετσι και πήρα μαζί με μια σειρά ενεργούς πολίτες αυτή την απόφαση. Δυόμισι χρόνια μετά νομίζω πως δικαιώνεται αυτή η επιλογή μου που την αγκάλιασαν οι Καρπάθιοι από την πρώτη στιγμή. Εχοντας καταρτίσει ένα συνολικό σχέδιο για την κάλυψη των αναγκών του νησιού και της ανόδου του, προχωράμε μεθοδικά, με αποτελέσματα που φαίνονται καθημερινά.

«Ε.Κ.»: Ποιες ήταν και είναι οι στοχεύσεις σας; Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια γεύση αυτών των αποτελεσμάτων;

Γ. Νισύριος: Λάβαμε υπόψη κατ’ αρχήν ότι χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός με έργα, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που θα τονώνουν την Ανάπτυξη του νησιού και θα προσδίδουν την τουριστική ανάπτυξη, βελτιώνοντας υποδομές σε όλα τα επίπεδα και προσδίδοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους δημότες μας. Τα πάντα μπήκαν κάτω, από την κατάσταση του οδικού δικτύου μέχρι τα θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης, την αξιοποίηση της ομορφιάς, της ιστορίας και των πολιτιστικών παραδόσεων του νησιού του νησιού για την ανάδειξή τους μέχρι τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών. Εργαζόμενοι μεθοδικά έχουμε σημαντικά αποτελέσματα.

«Ε.Κ.»: Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ένας Δήμαρχος στην Ελλάδα;

Γ. Νισύριος: Πριν απ’ όλα ας ληφθεί υπόψη, ότι όλη αυτή η προσπάθεια ξετυλίχτηκε μέσα στην περίοδο της πανδημίας που ο καθένας κατανοεί τι δυσκολίες μπορεί να δημιουργούσε. Ωστόσο, δώσαμε από την πρώτη στιγμή βάρος στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στους ελέγχους σε αεροδρόμιο και λιμάνι, στην προώθηση του εμβολιασμού.

Ξέρετε, η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για την ενίσχυση του ρόλου της τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, απέχει πολύ από το να έχει τις πλήρεις αρμοδιότητες και πόρους όπως σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή και στις ΗΠΑ. Αυτό αντικειμενικά δημιουργεί προβλήματα γραφειοκρατίας, ύπαρξης πολλών συναρμόδιων φορέων που δυσκολεύουν χρονικά αποφάσεις, λείπει συχνά η ευελιξία. Ωστόσο, με συνεχείς παρεμβάσεις σε Υπουργεία και φορείς καταφέρναμε να ξεπερνάμε εμπόδια και να λύνουμε προβλήματα. Υπήρχε για παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» απενεργοποιημένο. Καταφέραμε και μετά από ένα διάστημα λύσαμε όλα τα προβλήματα και σήμερα το πρόγραμμα λειτουργεί εξυπηρετώντας όσους δημότες το έχουν ανάγκη.

Επειτα υπάρχουν ακόμα παλαιοκομματικές πρακτικές και πρόταξη συχνά μικροφιλοδοξιών που δημιουργούν προβλήματα. Είχαμε και στην Κάρπαθο τέτοιες συμπεριφορές που αν επιβάλλονταν θα πάγωνε κάθε βήμα για την υλοποίηση του δημοτικού έργου. Το ξεπεράσαμε κι αυτό.

«Ε.Κ.»: Και μια ευχή σας για το νέο έτος;Γ. Νισύριος: Εύχομαι η ανθρωπότητα όλη και ασφαλώς η Ελλάδα μας, η Κάρπαθός μας να ξεπεράσουν επιτέλους αυτή τη διετή περιπέτεια της πανδημίας και να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Εύχομαι σε όλους υγεία, ευτυχία, πρόοδο! Νομίζω δε ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά σημαντικών βημάτων υλοποίησης του έργου μας στο νησί που θα σηματοδοτήσουν την άνοδό της. Σας περιμένω όλους το Καλοκαίρι στο νησί μας, για να το απολαύσετε, να διαπιστώσετε με τα μάτια σας όσα ανέφερα και να περάσετε όμορφα!

Πηγή:Εθνικός Κήρυκας ΝΥ.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist