Γιώργος Ε. Βασιλάκης:Τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτικοί προβληματισμοί:

Written by on 22/02/2023

50 Views

Τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτικοί προβληματισμοί:

Ο πραγματικός ρόλος της κοινωνικής βάσης
Διανύοντας αισίως και το δεύτερο μήνα του 2023 ολοένα διαμορφώνεται ένα εκλογικό περιβάλλον στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας μας, με ορατές αποκλίνουσες μεταξύ τους, πολιτικές συνιστώσες, εύλογες ανησυχίες και αναπάντητα ερωτήματα.
Με μία πρόχειρη αναδρομή, παρατηρούμε, ότι κάθε Δημοτική Αρχή τα τελευταία χρόνια εμφανίζει ένα ευρύ φάσμα διαδικασιών περνώντας από διάφορα στάδια ξεκινώντας από την προεκλογική συσπείρωση για τη δημιουργία συνδυασμού που εστιάζει στην ανθροπογεωγραφία και όχι στο πολιτικό αφήγημα, συνεχίζει σε κλίμα πόλωσης και έντονων αντιπαραθέσεων κυρίως σε προσωπικό επίπεδο και όχι βασισμένο στον πολιτικό διάλογο ή στα κοινωνικά-τοπικά θέματα. Εν τέλει μετά τις εκλογές, παρατηρείται η αποκλίνουσα συμπεριφορά μεμονωμένων προσωπικοτήτων που συνήθως οδηγεί από την ελαφρά αποσυσπείρωση των δημοτικών συνδυασμών έως και την πλήρη διάλυση στην εσχάτη των περιπτώσεων.
Ένα γεγονός που λαμβάνει χώρα με τακτική συνέπεια παύει να είναι τυχαίο. Και σε αυτή τη περίπτωση η αφετηρία είναι το ήμισυ του παντός. Ως απόρροια των διαπιστώσεων αυτών είναι η ενεργοποίηση κοινωνικών ομάδων και η συμμετοχή τους στα κοινά. Η δημιουργία παρατάξεων δεν πρέπει να επιβάλλεται ως αναγκαστική συνεργασία μεταξύ εκλογικά αποτελεσματικών ατόμων, αλλά ως αποτέλεσμα εποικοδομητικού διαλόγου και σύνθεσης απόψεων με γνώμονα τη θέληση για πράξη-προσφορά
Μεγαλώνοντας στην Κάρπαθο ως γνήσιο παιδί της αποφάσισα να επαναπατριστώ μετά τις σπουδές μου και να δημιουργήσω την οικογένειά μου στο νησί που όλοι αγαπάμε. Τα κοινά και ο δημόσιος διάλογος είναι κάτι που με ενδιαφέρει και θα ήθελα να ασχοληθώ τουλάχιστον στο πλαίσιο που αυτή η επιθυμία προσφέρει στον τόπο. Σε συνεχείς επαφές παρατηρώ ότι αρκετοί πολίτες έχουν διαμορφώσει άποψη και θέση, δυστυχώς, όμως, όχι με την δημόσια ένταση που χρειάζεται για να συγκινήσει την κοινωνία.

Σε αντιδιαστολή με τα σημερινά δεδομένα έχουμε την υποχρέωση ως ενεργά άτομα να διαμορφώσουμε το πλαίσιο διαλόγου που θα αφορά τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την εφαρμογή ενός αποδοτικού οργανογράμματος για τη λειτουργίας της. Πρέπει να θέσουμε τους βασικούς πυλώνες διαβούλευσης με περιεχόμενο, τις υποδομές και τα δίκτυα τους, τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη του βασικού οικονομικού μας αντικειμένου που είναι ο τουρισμός αλλά και τη παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε άλλους τομείς όπως ο πρωτογενής. Ψηλά στις προτεραιότητες μας πρέπει να είναι οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, περιβαλλοντικής ευαισθησίας και αυτονομίας. Με δεδομένο την αύξηση των χρηματοδοτικών εργαλείων σε αυτόν τον τομέα η Τ.Α. πρέπει να είναι έτοιμη να απορροφήσει όσα περισσότερα κεφαλαία μπορεί και να επικρατήσει σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που το κρίσιμο πλεονέκτημα είναι η ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα. Όλα αυτά τίθενται στην επικαιρότητα λόγω εκλογικής περιόδου αλλά μόνο αν εκ των προτέρων καταρτιστεί ένα μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πρόγραμμα μπορούμε να έχουμε σαφή πολιτική και εκτελεστική κατεύθυνση.
Σήμερα το μόνο που μπορεί να ενώσει μια ομάδα ανθρώπων σε βαθμό που θα είναι συνεκτική και συμπαγής είναι ο εποικοδομητικός διάλογος, η δέσμευση να υπηρετήσουμε ένα κοινό όραμα με σχέδιο.
Σίγουρα δε μπορεί να μας ενώσει μια προσωποπαγής προσέγγιση που θα απευθύνεται στα πρόσωπα ως εκλογικούς αξιωματικούς.
Σίγουρα με τους οιωνούς ανάπτυξης και ευημερίας να ηχούν εκκωφαντικά (όπως και σε όλα τα νησιά μας) δε μπορούμε να επενδύσουμε σε πελατειακές σχέσεις και συναλλαγές αφήνοντας τη μικρότητα να υπερισχύσει.
Σίγουρα η Κάρπαθος δεν αντέχει την αυθαίρετη εκμετάλλευση της αδυναμίας του πολιτικού της συστήματος για τη δημιουργία ευκαιριακών συνδυασμών που στόχο έχουν απλά τη δύναμη της εξουσίας και ότι συνεπάγεται με αυτή.
Είμαι πεπεισμένος ότι η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο, ώστε να ανοίξει ένας διάλογος επι ίσοις όροις, να παράγουμε πολιτικό πολιτισμό, να διαμορφώσουμε πλάνο για τα προβλήματα και τις ανάγκες. Σε αντίθεση με την πλήρη αφωνία που επικρατεί σήμερα και τις υπόγειες διαβουλεύσεις. H λύση είναι η ίδια η κοινωνία να βγει στο προσκήνιο θέτοντας τις προϋποθέσεις και ένα ελάχιστο αδιακύβευτο επίπεδο ώστε όλοι ανεξαιρέτως να συμμετέχουν σε μια κοινή προσπάθεια.

Η δημιουργία μιας παράταξης με τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα ήταν ευχής έργο ώστε πραγματικά τα πρόσωπα να μην έχουν καμία αξία αλλά το έργο και οι πρεσβευτές του να είναι ένα σύμβολο αξιοκρατίας, ηθικής ανάτασης και κοινωνικής αναγέννησης. Δεν μπορώ να εκτιμήσω το βαθμό ρεαλιστικότητας και εφαρμογής μια τέτοιας επιλογής μέχρι την τελική υλοποίηση της, αλλά πιστεύω στη φιλοσοφία της και τουλάχιστον στο εγχείρημα διαμόρφωσης της.

Για όλα τα παραπάνω δηλώνω παρών σε μία απόφαση θα προκύψει μέσα σε αυτό το υγιές περιβάλλον. Η ενασχόληση με τα τοπικά δρώμενα αποτελεί ανάγκη για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά με στόχο να γαλουχηθούν ισχυρές κοινωνικές προσωπικότητες που θα ενεργούν συλλογικά, με γνώση , ανιδιοτέλεια , ζωτικότητα και πολιτική συναίνεση.

Γιώργος Εμμ. Βασιλαράκης
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Ε.Μ.Π
Executive MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist