Όλυμπος 28 Αυγούστου 2023 Με το Ντομινίκ Λαβιάνο Η Όλυμπος είναι ένα χωριό φωλιασμένο στα βουνά της Καρπάθου, ενός από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας στα νοτιοανατολικά του Αιγαίου Πελάγους

Written by on 04/09/2023

77 Views

 

Domenico Laviano 

Όλυμπος 28 Αυγούστου 2023 ΜεΝτομινίκ Λαβιάνο
Η Όλυμπος είναι ένα χωριό φωλιασμένο στα βουνά της Καρπάθου, ενός από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας στα νοτιοανατολικά του Αιγαίου Πελάγους που κατοικείται από μερικές εκατοντάδες κατοίκους.  Όπου φαίνεται ότι ο χρόνος έχει σταματήσει, επίσης, γιατί διατηρεί τις αρχαίες παραδόσεις. Ένα μοναδικό μέρος, φωλιασμένο ανάμεσα στα βουνά του νησιού, με θέα το τραχύ ελληνικό τοπίο και το Αιγαίο Πέλαγος.

Το Ορθόδοξο Πάσχα στην Όλυμπο, ακολουθεί το βυζαντινό έθιμο και περιλαμβάνει επίσης τη μνήμη των νεκρών την Τρίτη μετά το Πάσχα, που είναι γνωστή ως «Τρίτη των Ψυχών».

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ο ναός της Ολύμπου γεμίζει από πιστούς που συμμετέχουν σε θρησκευτικές ακολουθίες, συμπεριλαμβανομένων εσπερινών, λιτανιών και του εορτασμού της Θείας Λειτουργίας.

Τη Μεγάλη Πέμπτη τελείται η Λειτουργία του Μυστικού Δείπνου, κατά την οποία ευλογείται ο Ευχαριστιακός άρτος και το κρασί.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ημέρας, η εκκλησία είναι ο τόπος μιας πραγματικά συγκινητικής παράδοσης: οι γυναίκες του χωριού ντυμένες στα μαύρα στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια και καρφιτσώνουν φωτογραφίες φίλων και συγγενών που έχουν πεθάνει τον τελευταίο χρόνο μαζί με αφιερώσεις.

Αργά το βράδυ ο Επιτάφιος μεταφέρεται σε όλα τα σπίτια του χωριού, κάνοντας στάση σε όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, όπου διαβάζονται τα ονόματα των εκλιπόντων.

Το Σάββατο είναι η ημέρα αφιερωμένη στην προετοιμασία του πασχαλινού γεύματος. Οι γυναίκες φτιάχνουν ψωμί στους αρχαίους φούρνους και ψήνεται το κατσίκι, χαρακτηριστικό πιάτο αυτής της γιορτής. Το βράδυ ξεκινά η ιεροτελεστία του Πάσχα, που διαρκεί ώρες, σε μια εκκλησία γεμάτη κόσμο.

Την Τρίτη μετά το Πάσχα, η κοινότητα πηγαίνει στα νεκροταφεία για να τιμήσει τη μνήμη των εκλιπόντων αγαπημένων της. Οι πιστοί φέρνουν κεριά, λουλούδια και τρόφιμα στους τάφους των θανόντων τους και προσεύχονται γι’ αυτούς. Αυτή η χειρονομία συμβολίζει την ελπίδα στην ανάσταση και την πίστη στην αιώνια ζωή.

Συνοψίζοντας, η κοινότητα του Ολύμπου, συγκεντρώνεται γύρω από τον ιερέα της (Πάπα) και συμμετέχει στους εορτασμούς της Θείας Λειτουργίας, στην περιφορά του Επιταφίου, στη μεταμεσονύκτια λειτουργία, στο πασχαλινό συμπόσιο και στην Τρίτη των Ψυχών. Πρόκειται για τελετουργίες και γιορτές που έχουν μείνει αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου στην ορθόδοξη κοινότητα της Ολύμπου και ενώνουν πολίτες και αλλοδαπούς σε μια εορταστική γιορτή.

 

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist