Συνέδριο Σ.Α.Δ.Ν.: “Μικρασιατική Καταστροφή και Δωδεκάνησα”

Written by on 18/10/2023

106 Views

ΟΣύλλογος Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων, με αφορμή των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνει επετειακό συνέδριο με θέμα ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΉ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΆΝΗΣ.

Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων δεσμών που ένωναν το μικρασιατικό ελληνισμό με τη Δωδεκάνησο από αρχαιοτάτων χρόνων έως και τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και το πως επέδρασε η Μικρασιατική Καταστροφή στην οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό αλλά και ιστορία της Δωδεκανήσου. Για το σκοπό αυτό το συνέδριο θα παρουσιάζει ΠΛΟΥΣΙΑ ΘΕΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ, με συμμετοχή δωδεκανησιακών και μικρασιατικών προσφυγικών σωματείων, που θα προβάλουν μέσα από εκτεταμένη ιστορική έρευνα, λαογραφικές αναφορές όπως και βιωματικές εμπειρίες – προφορική ιστορία, ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας του ελληνισμού.

Το συνέδριο πραγματοποιείται ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ και αποτελεί ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ με την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΏΝ ΠΕΙΡΑΙΏΣ, την ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΡΌΔΟΥ και την ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΏΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ενώ πραγματοποιείται με την στήριξη της ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ.

Στο συνέδριο επίσης συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς και σωματεία, αλλά και πλήθος άλλων ερευνητών:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΏΝ ΛΕΡΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΩ & Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΡΟΔΟΥ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΙΣΥΡΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΜΑΤΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΥΡΡΑΝΗ

Η πρώτη και κύρια ημέρα του συνεδρίου την 29Η ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2023 θα πραγματευθεί τα κυρίως ιστορικά γεγονότα.

Σε αυτή θα συμμετέχουν πλήθος καταξιωμένων ομιλητών, ιστορικών ερευνητών, συγγραφέων, ιστορικών επιστημόνων και Καθηγητών πανεπιστημίου από πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΈ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΕΚΘΕΣΗ η οποία θα περιλαμβάνει:

  • Φωτογραφικό από την Μικρά Ασία αλλά και από τα Δωδεκάνησα, συνδεδεμένο πάντα με τα γεγονότα, τους τόπους στους οποίους διαδραματίστηκαν αλλά και τους ανθρώπους που τα διαμόρφωσαν και τα βίωσαν.
  • Έκθεση αντικειμένων, ευρημάτων αλλά και εγγράφων τα οποία έχουν αναδειχθεί από την σχετική έρευνα και τα οποία συνδέονται με τα γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της Μικρασιατικής Καταστροφής.
  • Έκθεση βιβλίων
  • Έκθεση καλλιτεχνημάτων εμπνευσμένων από τα ιστορικά γεγονότα
  • Αφιέρωμα στα Σωματεία Μικρασιατών Δωδεκανήσου

Με εκτίμηση
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ ΝΕΩΝ


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist