Η Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» τίμησε την πρώην Πρόεδρο της – Την Δασκάλα μας – Κυρία Σοφία Κανάκη Πρωτόπαπα.

Written by on 05/04/2024

57 Views

Η Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» τίμησε την πρώην Πρόεδρο της – Την Δασκάλα μας – Κυρία Σοφία Κανάκη Πρωτόπαπα.

Το Δ.Σ. της Δήμητρας με ομόφωνη απόφασή του, τίμησε το βράδυ της Κυριακής 31 Μαρτίου σε μια πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αντώνης Σαμαράκης του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, την πρώην Πρόεδρο της Αδελφότητας και Δασκάλα μας Κα Σοφία Κανάκη Πρωτόπαπα. Τιμήθηκε για την πολύπλευρη και πολυετή προσφορά της στην εκπαίδευση, την διατήρηση των εθίμων της Ολύμπου και στην εν γένει λαογραφία του τόπου μας καθώς και στην απόλυτα επιτυχημένη θεσμική εμπλοκή της στα Ολυμπίτικα παροικιακά δρώμενα.
Στην εκδήλωσή μας προσκλήθηκαν και αναφέρθηκαν στο έργο της Κας Κανάκη σημαντικές προσωπικότητες που έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς μαζί της και έχουν αναπτύξει σχέσεις χρόνιας αμοιβαίας συμπάθειας και αλληλοσεβασμού.
Αρχικά ο Κος Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λαογραφίας, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ενασχόληση της Σοφίας με τον λαϊκό μας πολιτισμό και τις άοκνες προσπάθειες της για την μεταλαμπάδευση του αλλά και το συγγραφικό της έργο. Η εκπαιδευτικός μας Κα Ευμορφία Ι. Διακογεωργίου, ανέλυσε διεξοδικά και ανά περιόδους την διδασκαλική της διαδρομή, ενώ ο Κος Κωνσταντίνος Μαστρομανώλης, εκπαιδευτικός και πρώην Πρόεδρος της Αδελφότητάς μας, μίλησε για την ουσιαστική και πολυετή σωματειακή της δράση ως Πρόεδρος της Δήμητρας, Πρόεδρος του γυναικείου τμήματος του σωματείου μας, αλλά και μέλος του Δ.Σ. της ΒΡΥΚΟΥΣ ως ειδικός γραμματέας.

Στην πλούσια από μεριάς περιεχομένου και συναισθημάτων εκδήλωση μας, τιμήσαμε αναμφίβολα την Πρώτη των Πρώτων…

– Την Πρώτη Γυναίκα της Ολύμπου που σπούδασε και έγινε Δασκάλα στον τόπο της.
– Την Πρώτη Γυναίκα της Ολύμπου με Διδακτορικό Τίτλο.
– Την Πρώτη Γυναίκα της Ολύμπου Σχολική Σύμβουλο.
– Την Πρώτη Γυναίκα της Ολύμπου Πρόεδρο της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».

Δεν υπήρξε ανθρώπινη κορυφή που ονειρεύτηκε και δεν την κατέκτησε η Σοφία Κανάκη Πρωτόπαπα, έχοντας καταστεί στα μάτια όλων ένα ανθρώπινο ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση και ένα απολύτως θετικότατο πρότυπο για μικρούς και μεγάλους.

Η νέα γενιά έκανε επίσης την παρουσία της στην εκδήλωση μας μετά το πέρας των ομιλιών τιμώντας το έργο και την προσφορά της Δασκάλας μας. Έπαιξαν όργανα και τραγούδησαν όμορφες μαντινάδες για την τιμώμενη, συγκινώντας όλους τους παραβρισκόμενους, οι νεαροί Βασίλης Γ. Γιωργάκης, Χρήστος Ι. Μιχαηλίδης και Μπάμπης Ν. Κοντονικόλας.

Στο τέλος της εκδήλωσης της απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας.

Της ευχόμαστε να είναι πάντοτε καλά ώστε να συνεχίζει να καθοδηγεί και να εμπνέει με την σοφή της μαεστρία και τις επόμενες γενιές Ολυμπιτών.

Στον τόπο που γεννήθηκες διορίστηκες δασκάλα,
την ζήση σου αφιέρωσες σε πράγματα μεγάλα.

Στης γνώσης το λειτούργημα με πίστη αφιερώθεις,
και σε έκαναν και οι μαθητές περήφανη να νιώθεις.

Με σύνεση και λογική πάντα με καλοσύνη,
Τους μαθητές σου έσπρωχνες στην επιστημοσύνη.

Σ’ Ελλάδα κ’ εξωτερικό κατέκτησες πρωτεία,
κι έτυχες αναγνώρισης απ’ όλους μας Σοφία.

Την Όλυμπο υπηρέτησες μα και την παροικία,
κι άφησες χνάρι ορατό σε μια λαμπρή πορεία.

Το έργο το ποικίλο σου με σεβασμό τιμούμε,
για τα πολλά που πρόσφερες θα σε ευγνωμονούμε.

@ακόλουθοι
ΡαδιοΤσάμπουνο
Giorgos Kanakis
Morfi Diakogeorgiu
Dinos Mastromanolis
#aokdimitra
Καρπαθιακά Νέα
Karpathiaki
Αδελφότητα Ολυμπιτών Ρόδου “Η Βρυκούς”


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist