Αριστείδης Μιαούλης: Ο ΑΗΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΟ ΦΙΛΙΟΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Written by on 11/11/2023

127 Views

Ο ΑΗΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΟ ΦΙΛΙΟΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Πανηγύρι / πανηγύριον ελληνιστική κοινή πανηγύριον < αρχαία ελληνική πᾰνήγῠρις , πᾶς + ἄγυρις, ἀγορά < ἀγείρω. ΄Ολοι εγείρονται για την συνάθροιση.
Και στην Κάρπαθο, όλο εγείρονται με την πρώτη ευκαιρία.

Η μικροδυναμική των πανηγυριών, με την πρώτη αφορμή. Το υπαρξιακό άγχος και άγος στην απόλυτη εφαρμογή της Δημοκρίτειας ρήσης ” Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος”. Και χωρίς πανηγύρι, ιδίως στην ΄Ολυμπο, η μακρόσυρτη ζωή θάναι διψασμένη. Παραμυθητική ολόδροση πηγή λοιπόν ετούτα τα πανηγύρια. ΄Οπως ο ΄Αης Μηνάς, στο Φίλιος, στα ΒΑ της Καρπάθου με τις πολλές ελιές παλιότερα, γιατί σήμερα τα αδηφάγα κατσίκια τις αποδεκατίζουν, στερώντας τους κατοίκους από το πολύτιμο θεϊκό δώρο . Ο αξέχαστος Ολυμπίτης χαλκέντερος καθηγητής μας Κωστής Μηνάς, μας πληροφορεί πως εδώ υπήρχε τρίκλιτη μεγάλη βασιλική εκκλησία που καταστράφηκε τον 7ο μ.Χ αιώνα. ΄Ισως το όνομα Φίλιος να προέρχεται απο το ουδ. του αρχ. επιθέτου φίλιος, “φιλικός” , με μεταπλασμό του κατά τα ουδέτερα σε – ός , όπως και στο μέτρος, το.
Όποια και αν είναι οι ρίζα του τοπωνυμίου, η λιτότητα της ομορφιάς του, αποτελεί αναντίρρητα σημείο ανασύνταξης του συνειδησιακού μας πολυδαίδαλου εσώτερου κόσμου.
Τέτοιες ώρες ανοίγω τα παράθυρα της μνήμης και αφήνω ελεύθερα να παρεισδύσουν οι οικείες πλέον διαστάσεις της εμπειρίας από τη συμμετοχή σ΄ αυτό τον αγερμό για το πανηγύρι των κατοίκων της Ολύμπου και των πέριξ χωριών.
Χρόνια πολλά! Και του χρόνου!


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist