Τα έθιμα στον κύκλο της ζωής της Ολύμπου Καρπάθου, έχουν πανάρχαιες ρίζες. Ενα απ΄αυτά είναι και η ετοιμασία για την τελετουργία της βάπτισης.

Written by on 09/12/2023

173 Views

Τα έθιμα στον κύκλο της ζωής της Ολύμπου Καρπάθου, έχουν πανάρχαιες ρίζες. Ενα απ΄αυτά είναι και η ετοιμασία για την τελετουργία της βάπτισης.


Κατά τον Ν.Μ.Μακρή ( Λαογραφικά Ολύμπου Καρπάθου, 2013, σελ. 708 “γυναίκες της οικογένειας γυρίζουν στο χωριό και προσκαλούν, ενώ στο σπίτι ετοιμάζουν τα φαγητά (κρέας ή ψάρι) καθώς και αλευρέα.

QT Places Error: the selected post type doesn't exists or is not active in the plugin settings. Στολίζουν το σπίτι κρεμώντας κεντητά σεντόνια, χρέμια, μαξιλάρια και άλα κεντήματα στα τρέσια και στα τραπουτζάνια του σουφά και του πανωσουφιού…”

Ομως μετά την ανέγερση του Μεγάρου της Ολύμπου, πολλοί γονείς προτιμούν να μεταφέρονται εν πομπή και στολίζονται εκεί, δυό ή τρείς μέρες νωρίτερα, , όπως εδώ από όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια του χωριού.

Το συγκεκριμένα “λάλημα” είναι από τις λαμπρές και εκπληκτικής ομορφιάς ετοιμασίες για την βάπτιση του Γεωργίου Ιωάννη Πρεάρη φέτος, αμέσως μετα το Πάσχα. Δεν πρόλαβα το λαμπρό αυτό μοναδικό της Ολύμπου τελετουργικό, όμως επεξεργάστηκα το υλικό από το σχετικό βίντεο που μου έφερε σήμερα ο φίλος μου Γιάννης για να τις βλέπει και ο γιός του… Και στους γάμους του!

 

Από την ανάρτησή του  δημοσιογραφου κ.Αριστείδη Ε. Μιουλη


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist