Παραίτηση από τα καθήκοντα του Γ Γ.και από το Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων o Γιώργος Ν.Αναστασιάδης

Written by on 12/03/2024

76 Views

Γιώργος Ν. Αναστασιάδης 

Πειραιάς, 11 Μαρτίου 2024. 

Προς: τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων (ΣΑΚ) 

Κοιν: Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Καρπαθιακά μέσα ενημέρωσης

Θέμα: Παραίτηση από τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα και από το Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων

Αγαπητά μέλη του Δ.Σ.

Μετά από 11 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας μου και στήριξης προς τον θεσμό του παλαιότερου σωματείου των Καρπαθίων της Αττικής, του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων, με την παρούσα επιστολή δηλώνω την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα και από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Παρότι η παραίτηση ως ενέργεια είναι εκτός της φιλοσοφίας μου, αναγκάζομαι να λάβω αυτήν την απόφαση καθώς δεν ανέχομαι ως Ολυμπίτης την υποβάθμιση του χωριού μου, και κατ’ επέκταση τον παραγκωνισμό του παλαιότερου παροικιακού Συλλόγου χωριού της Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» που έχω την τιμή να υπηρετώ και να εκπροσωπώ στον ΣΑΚ.

Στα 11 χρόνια υπηρεσίας μου στον ΣΑΚ από τις θέσεις του Ταμία αλλά και του Γενικού Γραμματέα, προσέφερα εθελοντικά τα παρακάτω:

• Προετοιμασία και οργάνωση όλων των εκδηλώσεων του ΣΑΚ, στο πολιτιστικό σκέλος, με γνώμονα πάντα την ισότιμη εκπροσώπηση όλων των χωριών, χωρίς να αλλοιώνεται το ύφος και το παραδοσιακό στοιχείο.

• Μουσική κάλυψη όλων των εκδηλώσεων με συνεργάτες καταξιωμένους παραδοσιακούς λαϊκούς οργανοπαίχτες, πάντοτε αφιλοκερδώς.

• Νοικοκύρεμα των λογιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων του Συλλόγου το 2013, ύστερα από κατάσχεση όλων των διαθεσίμων, λόγω οφειλών αλλά και μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων για τα έτη 2009-2012 έναντι του Κράτους. Οι εν λόγω επαγγελματικές υπηρεσίες παρασχέθηκαν δωρεάν.

• Υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας για όλα τα χρόνια συμπεριλαμβανομένων και των ετών που δεν είχαν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις. Οι εν λόγω επαγγελματικές υπηρεσίες παρασχέθηκαν δωρεάν.

Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι με συντονισμένες ενέργειες κατάφερα να συμβάλλω στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των νέων Ολυμπιτών με νέους από την υπόλοιπη Κάρπαθο. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω κοινών εμφανίσεων σε εκδηλώσεις, συνεργαζόμενος με τους άξιους Προέδρους που υπηρέτησαν τον ΟΚΝ έως το 2016 και με την πολύτιμη βοήθεια της τότε γραμματέως σου ΣΑΚ.

Οι βασικοί λόγοι που με οδήγησαν να λάβω την απόφαση παραίτησης είναι:

• Η προσβολή προς το πρόσωπό μου από την Πρόεδρο του ΟΚΝ ενώπιον του σώματος της Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΚ στις 11/12/2023, ισχυριζόμενη ότι με τα λεγόμενά της εκφράζει όλους τους νέους. (Το ηχητικό ντοκουμέντο βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).

• Η απαξίωση από τον Πρόεδρο του ΣΑΚ του θεσμού της ΔΗΜΗΤΡΑΣ και εν γένει των Ολυμπιτών αναφορικά με το θέμα της πλατείας Καρπάθου (ακολουθεί αναφορά).

• Ο συντονισμένος αποκλεισμός των Ολυμπιτών από την εκδήλωση του εορτασμού της 76ης επετείου της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων.

• Η μη τήρηση του Καταστατικού του ΣΑΚ αναφορικά με τα όσα ορίζονται για διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, λογοδοσία και την διενέργεια των Γενικών Συνελεύσεων και των Αρχαιρεσιών. Συγκεκριμένα, οι Γενικές Συνελεύσεις και οι Αρχαιρεσίες διενεργούνται από το 2013 και έπειτα σε περιόδους που δεν υπάρχει επαρκής αντιπροσώπευση των Καρπαθίων.

• Οι δράσεις και επικοινωνίες που υλοποιούνται από τον ΣΑΚ χωρίς προηγούμενη λήψη αποφάσεων λόγω μη διενέργειας συνεδριάσεων Διοικητικών Συμβουλίων.

• Η μη πρόσβαση μου ως Γενικός Γραμματέας στο email του Συλλόγου.

• Η χρήση της υπογραφής μου σε επιστολές και επικοινωνίες του ΣΑΚ χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και έγκρισή μου.

Αναφορικά με το θέμα της Πλατείας Καρπάθου: το 2019 η ΔΗΜΗΤΡΑ αιτήθηκε στον Δήμαρχο Πειραιά την τοποθέτηση μνημείου με θέμα την Κάρπαθο στην Πλατεία Καρπάθου. Ακολούθησε κατάθεση παρόμοιου αιτήματος από τον ΣΑΚ το οποίο έφερε την υπογραφή μου χωρίς προηγούμενη λήψη απόφασης και χωρίς να γνωρίζω την ύπαρξη της εν λόγω επιστολής-αιτήματος. Έκτοτε η ΔΗΜΗΤΡΑ, και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2023 (6 μήνες έως σήμερα) έχει στείλει στον ΣΑΚ 3 ενυπόγραφα αιτήματα για μία δια ζώσης συνεδρίαση προκειμένου να ληφθεί μία κοινή απόφαση και να προταθεί στον Δήμο Πειραιά η τοποθέτηση ενός μνημείου κοινής αποδοχής που θα αρμόζει στην ιστορική πλατεία Καρπάθου. Δυστυχώς  ο ΣΑΚ και ο Πρόεδρός του υπεκφεύγουν της απάντησης για άγνωστους λόγους.

Συνοψίζοντας, εύχομαι ο Σύλλογος να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη και τον βασικό σκοπό του «την δημιουργία πνεύματος αγάπης και ενότητας μεταξύ των μελών του και των Καρπαθίων γενικά». Να αντιμετωπίζει όλα τα χωριά ισάξια και ισότιμα, πέρα από σκοπιμότητες, και να συμβάλλει στην προστασία του λαογραφικού πλούτου της Καρπάθου και όχι στην αλλοίωση και στην παραμόρφωση των εθίμων.

Ιδιαιτέρες ευχαριστίες στην Κυρία Μαίρη Χατζηδημητρίου-Διακογιάννη και στα λοιπά μέλη του Δ.Σ. του ΣΑΚ με τα οποία όλα αυτά τα χρόνια συνεργαστήκαμε, αντιμετωπίζοντας και παραμερίζοντας όλες τις δυσκολίες.

Με τιμή,

Γιώργος Ν. Αναστασιάδης.

12.3.2024


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist