Ο Δήμος Καρπάθου θέλει να κάνει γνωστό στους δημότες του ότι δεν είναι υπεύθυνος  για τον χρόνο, τον τρόπο και τον τόπο διεξαγωγής των ψεκασμών.

Written by on 02/05/2021

30 Views

 

Ο Δήμος Καρπάθου θέλει να κάνει γνωστό στους δημότες του ότι δεν είναι υπεύθυνος  για τον χρόνο, τον τρόπο και τον τόπο διεξαγωγής των ψεκασμών.

Πολλές φορές όμως έχουμε εκφράσει, απευθυνόμενοι στις υπεύθυνες υπηρεσίες της Περιφέρειας, τις απόψεις μας για το πως θα πρέπει να γίνεται η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, με μηδενικό κόστος στο περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού μας.

Στο υπ’ αριθ. πρωτ. 53/08-01-2020 έγγραφό μας, αναφέρουμε και εξηγούμε γιατί από το 2010 και εντεύθεν πραγματοποιείται υποτυπώδης καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και κάνουμε τις ανάλογες προτάσεις.

Τα τελευταία 10 χρόνια λοιπόν γινόταν ένας ‘ψεκασμός’ κάθε χρόνο (σπάνια δύο), από ένα συνεργείο, διαρκούσε μία εβδομάδα και ‘ψεκαζόντουσαν’ όλες οι ελιές της Καρπάθου (περίπου 100.000 ελαιόδεντρα) πλην της Ολύμπου (η Όλυμπος είχε δικό της συνεργείο).

Ποτέ δεν έγινε ψεκασμός, τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου, τα τελευταία δέκα (10) χρόνια ώστε να καταπολεμηθούν τα ακμαία έντομα.

Όλα αυτά τα χρόνια ήταν δεκάδες τα παράπονα που δεχόταν ο Δήμος (λες και ήταν δική του υπαιτιότητα)  από τους δημότες,  αναφέροντας ότι δεν γίνονται ψεκασμοί και όμως πληρώνουμε το τέλος δακοκτονίας στα ελαιοτριβεία. Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, υπεύθυνη για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς είναι η  Περιφέρεια.

Ο  Δήμος Καρπάθου το έτος 2020,  ειδοποίησε έγκαιρα τους δημότες ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ο ‘ψεκασμός’ και ταυτόχρονα έδωσε συμβουλές πως να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες  των ελαιόδεντρων, τον δάκο της ελιάς.

Το ίδιο θα κάνει και φέτος. Θα ενημερώσει τους δημότες πως να καταπολεμήσουν οι ίδιοι τον δάκο, με βιολογικό ή συμβατικό τρόπο.

Η επιθυμία της Δημοτικής αρχής είναι, με την βοήθεια του γεωπόνου του Δήμου, οι ιδιοκτήτες των ελαιόδεντρων να στραφούν στην βιολογική καταπολέμηση του Δάκου.

Ενημερώσεις με γεωργικές συμβουλές ο Δήμος μας δημοσιεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Κάρπαθος 28 Απριλίου 2021

Ο Δήμαρχος Καρπάθου

Ιωάννης Θεμ. Νισύριος


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist