Κίνητρα για πρόσληψη γιατρών στα νησιά.

Written by on 28/05/2021

37 Views

Με στόχο την ενίσχυση των δομών του Ε.Σ.Υ. στα νησιά και στις ακριτικές περιοχές ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε κίνητρα για τους ιατρούς οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες στη νησιωτική επικράτεια της χώρας.

Ο κ. Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης Νικόλαο Λειβαδάρα, τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό και τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Μιχάλη Ζουλουφό, μετέβη στο Γ.Ν. Σύρου όπου συνομίλησε με το υγειονομικό προσωπικό και με πολίτες.

Σε ανακοινώσεις του κατά την επίσκεψή του στη Σύρο ο κ. Κικίλιας  προααννήγγειλε ότι σε νομοσχέδιο το οποίο θα  τεθεί σε διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προβλέπεται η προσφορά κινήτρων διαφορετικών μορφών. Συγκεκριμένα, αναμένεται να δοθούν οικονομικά κίνητρα, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, εκπαιδευτικά κίνητρα για τις οικογένειες των ιατρών «που θα υπηρετούν στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και μοριοδότηση και αναβάθμιση σε ό,τι έχει να κάνει με το βαθμό ενός ιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι ο ιατρός μετά την ειδικότητά του θα μπορεί να υπηρετήσει σε μια νησιωτική ή σε μια ακριτική περιοχή, μαζί με τον σύζυγο ή την σύζυγο από το ευρύτερο Δημόσιο ή τον Στρατό, εξασφαλίζοντας ανάλογες οικονομικές απολαβές για τον βιοπορισμό της οικογένειάς του στην Περιφέρεια, παράλληλα με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις.  Ωστόσο, ο ιατρός θα δεσμεύεται για την παραμονή του  στο νησί ένα διάστημα, 5 ή 7 ετών και στη συνέχεια θα μπορεί να διεκδικήσει έναν ανώτερο βαθμό σε ένα Νοσοκομείο ή μια Μονάδα Υγείας σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο.

Σύμφωνα με τον υπουργό η εν λόγω μεταρρύθμιση με την ενσωμάτωση των κινήτρων  αναμένεται να αποτρέψει και το brain drain.

Κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, ύψους 1,6 εκ. ευρώ, επεσήμανε τη σημασία της ψηφιακής, ενεργειακής και κτηριακής αναβάθμισης των Νοσοκομείων, υπενθυμίζοντας το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ.

Απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα του Πρότυπου Ψηφιακού Νοσοκομείου,  ο κ. Κικίλιας  επεσήμανε τις ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος, την διευκόλυνση του έργου των ιατρών, νοσηλευτών και όλου του προσωπικού και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους κατοίκους και στους επισκέπτες των Κυκλάδων.

Οι αλλαγές που υλοποιήθηκαν στις ψηφιακές υποδομές του Γ.Ν. Σύρου περιλαμβάνουν:

  • αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου κέντρου δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος,
  • κάλυψη όλων των χώρων του Νοσοκομείου με ασύρματη δικτυακή υποδομή (WiFi)
  • προμήθεια 160 νέων Η/Υ, 73 εκτυπωτών και 40 tablets για παρακλίνια εξέταση των ασθενών.
  • αναπτύχθηκαν συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, διαχείρισης προτεραιότητας για την εξυπηρέτηση των ασθενών και άμεσης, δωρεάν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το προσωπικό,οπουδήποτε κι αν βρίσκεται.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η μείωση της γραφειοκρατίας με αυτοματοποίηση, η απλούστευση των διαδικασιών, η εξοικονόμηση πόρων και  το θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο.

Εκτός από το Γ.Ν. Σύρου, ο υπουργός επισκέφθηκε και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία εξυπηρετεί 30 ασθενείς και συνεχάρη τη Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου για τις υπηρεσίες που παρέχουν.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist