«Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και νέος αναπτυξιακός νόμος μπορούν να δημιουργήσουν δυναμική τουριστικής ανάπτυξης στην Κάρπαθο»

Written by on 29/06/2021

39 Views

«Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες για να επανατοποθετηθεί η Κάρπαθος στο χάρτη της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στο 11ο Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Τουρισμός – Πολιτισμός – Παράδοση και οι Νέες Τεχνολογίες – Τάσεις μετά την περίοδο της κρίσης» που διοργανώθηκε στο νησί.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο, κ. Νισύριο Γιάννη και τη δημοτική αρχή, την Έπαρχο Καρπάθου-ηρωικής νήσου Κάσου, κα. Καλλιόπη Νικολαΐδου, καθώς και με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αποκάλυψε ότι έχει ήδη καταθέσει πρόταση στον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Παπαθανάση, για συγκεκριμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νέο αναπτυξιακό νόμο, όπως:
– Η πρόβλεψη για αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για την επιδότηση επενδυτικών σχεδίων.
– Η αύξηση στο 80% του ποσοστού επιδότησης για τα επενδυτικά σχέδια που συνδέονται με τον τουρισμό και η αύξηση του ορίου ενίσχυσης για τις μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν μέχρι 50 άτομα, σε 10 εκ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο.
Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται μεγάλες και σημαντικές προοπτικές για ιδιωτικές επενδύσεις στην Κάρπαθο, όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας.
Παράλληλα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου χαρακτήρισε καθοριστικό παράγοντα την αναβάθμιση και αξιοποίηση του αεροδρομίου του νησιού, που είναι ένα από τα περιφερειακά αεροδρόμια που διακινούν πάνω από 100.000 επιβάτες σε ετήσια βάση. Ανέφερε, μάλιστα, ότι κατέθεσε πρόταση προκειμένου το αεροδρόμιο Καρπάθου να ενταχθεί στη συστάδα τεσσάρων αεροδρομίων (μαζί με τα αεροδρόμια Χίου, Αλεξανδρούπολης και Αράξου) τα οποία μπορούν να παραχωρηθούν και τα 4 μαζί σε στρατηγικό επενδυτή, που θα αναβαθμίσει τη λειτουργία τους και θα συμβάλλει στην αύξηση της κίνησης και του τουρισμού μας.
Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας έθεσε την ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης για την Κάρπαθο που θα στηρίζεται:
– Στον Θαλάσσιο τουρισμό με τη χωροθέτηση και αδειοδότηση μαρίνας και τη δημιουργία πύλης εισόδου για την κρουαζιέρα.
– Στον Αναρριχητικό τουρισμό με στόχο να διαμορφωθούν, να ασφαλιστούν και να πιστοποιηθούν οι αναρριχητικές διαδρομές και να δημιουργηθούν τα αναρριχητικά πεδία, σε 3 συγκεκριμένες περιοχές του νησιού (Κυρά Παναγιά, Άπελλα, Φαράγγι της Φλασκιάς).
– Στον Καταδυτικό τουρισμό, τονίζοντας ότι ένα θαλάσσιο πάρκο Καρπάθου – Σαρίας και Αστακιδονησίων μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμό.
– Στον Αγροτουρισμό με την αναπαλαίωση και την ανάπλαση αυθεντικών καρπαθιακών κτισμάτων (σπίτια, μύλοι, στάβλοι), που μπορούν να αξιοποιηθούν ως τουριστικά καταλύματα στα χωριά της Καρπάθου, για τα οποία μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση από ειδικό τομεακό πρόγραμμα μέσα από το νέο ΕΣΠΑ.
– Στον Πολιτιστικό τουρισμό με την ανάδειξη της επισκεψιμότητας της Σαρίας με την εκτέλεση έργων συντήρησης στα μνημεία, τη βελτίωση της προσβασιμότητας, αλλά και τη δημιουργία ενός Μουσείου Εικονικής Αναπαράσταση, ταυτόχρονα με τη δημιουργία αρχαιολογικής διαδρομής και καινοτομικού λαογραφικού μουσείου στην Όλυμπο.
«Το σύνολο αυτών των προτάσεων συνιστά επένδυση στην ποιότητα. Αυτή πρέπει να είναι η επιλογή της Καρπάθου για την επόμενη μέρα», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας, επισημαίνοντας ότι η Κάρπαθος έχει μια μεγάλη και αναξιοποίητη δυναμική ως ένας νέος και εναλλακτικός τουριστικός προορισμός, αφού το 2019 είχε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, μεταξύ όλων των νησιών της Δωδεκανήσου, στις διεθνείς αφίξεις.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist