Παρουσιάστηκε στην Όλυμπο της Καρπάθου το βιβλίο “Τυπικό και δεοντολογία των παραδοσιακών διασκεδάσεων στην Όλυμπο Καρπάθου” του Γιώργου Ηλ. Ζωγραφίδη.

Written by on 12/08/2021

45 Views

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΟΛΥΜΠΙΤΩΝ ΡΟΔΟΥ

“Η ΒΡΥΚΟΥΣ” 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Παρουσιάστηκε στην Όλυμπο της Καρπάθου

το βιβλίο

Τυπικό και δεοντολογία των παραδοσιακών διασκεδάσεων

στην Όλυμπο Καρπάθου

του Γιώργου Ηλ. Ζωγραφίδη 

Παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το βράδυ της Τρίτης, 10 Αυγούστου ε.έ. στο κατάμεστο Κοινοτικό Μέγαρο Ολύμπου Καρπάθου το νέο βιβλίο του Γιώργου Ηλ. Ζωγραφίδη, που εκδόθηκε το 2020 στη Ρόδο με τον τίτλο “Τυπικό και δεοντολογία των παραδοσιακών διασκεδάσεων στην Όλυμπο Καρπάθου.

Κεντρικοί παρουσιαστές του βιβλίου ήταν ο καθηγητής Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Κάβουρας και ο κασιακής καταγωγής δημοσιογράφος και δόκιμος θεατρικός συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης.

Πρόκειται για ένα σοβαρό μελέτημα 466 σελίδων —έργο ζωής του συγγραφέα— στο οποίο αποθησαυρίζεται με τρόπο μεθοδικό, ουσιαστικό και απόλυτα τεκμηριωμένο ο γλεντικός πλούτος και η σχετική δεοντολογία του τόπου της καταγωγής του. Ενός τόπου που αποτελεί διαχρονικά και διεθνώς σημείο αναφοράςτης Ελληνικής λαϊκής παράδοσης.

Είναι μια επιμελημένη έκδοση, που χρηματοδοτήθηκε από την Αδελφότητα Ολυμπιτών Ρόδου “Η ΒΡΥΚΟΥΣ” και απευθύνεται τόσο στα μέλη της Ολυμπίτικης κοινωνίας, όσο και σε κάθε σοβαρό μελετητή της Ολύμπου και της Καρπάθου γενικότερα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία του συντονιστή Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη, πρ. Προέδρου του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.). Ακολούθησε ο καθηγητής Παύλος Κάβουρας, ο οποίος μίλησε μέσω διαδικτύου, και αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα του παρουσιαζόμενου βιβλίου και εν συνεχεία στο περιεχόμενό του διεξοδικότερα, εξαίροντας την προσπάθεια του συγγραφέα και το τελικό αποτέλεσμα του μελετήματός του. Μετά ταύτα επεκτάθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται αυτό τον καιρό για την προώθηση της ένταξης του Ολυμπίτικου Γλεντιού στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και στις διεθνείς συνεργασίες, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στο πλαίσιο αυτό.

Ο έτερος ομιλητής δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης αναφέρθηκε με τρόπο γλαφυρό στην εργώδη προσπάθεια του συγγραφέα και στο εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα. Με τη ζωντάνια του λόγου του και με τον πηγαίο αυθορμητισμό του κέρδισε την απόλυτη προσοχή του πολυπληθούς ακροατηρίου, το οποίο τον καταχειροκρότησε στο τέλος της ομιλίας του.

Από πλευράς του εκδοτικού φορέα μίλησε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου “Η ΒΡΥΚΟΥΣ” Νίκος Γεωρ. Αναστασιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου για την έκδοση του βιβλίου και στην ικανοποίηση του παροικιακού μας συλλόγου για το τελικό πνευματικό προϊόν.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τη συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του συγγραφέα Γιώργου Ηλ. Ζωγραφίδη και με την εκ μέρους του έκφραση των οφειλόμενων ευχαριστιών.

Μεσολάβησε ένα σύντομο κινηματογραφικό ιντερμέδιο με την προβολή του επιμελημένου ντοκιμαντέρ “Αντιφέγγισμα Ολύμπου Καρπάθου“, που αναφέρεται στην παλαιότερη Όλυμπο, και η εκδήλωση συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων θεσμών και φορέων.

Ανάμεσά τους ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, οι Εφημέριοι του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ολύμπου Καρπάθου παπά-Γιάννης Γεωρ. Διακογεωργίου και Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Διαφανίου Καρπάθου παπά-Μηνάς Μιχ. Ερνίας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καρπάθου Κομνηνός Γεωρ. Σακέλλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καρπάθου του Δήμου Καρπάθου Γιώργος Μιχ. Χατζηκουτσός, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” Γιώργος Νικ. Διακογεωργίου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Διαφανίου Καρπάθου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” Γιάννης Γεωρ. Τσέρκης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού – Αναπτυξιακού Συλλόγου Ολύμπου Καρπάθου “Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ” Γιάννης Βασ. Χατζηβασίλης.

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκαν οι: Ευγενία Νταή – Σακέλλη, φιλόλογος, Σοφία Κανάκη – Πρωτόπαπα, Δρ. Φιλοσοφίας, Νίκος Ανδρεαδάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Π. Κανάκης, πρ. Κοινοτάρχης Ολύμπου και Καλλιόπη Ανδρ. Χηράκη.

Μηνύματα έστειλαν οι:

Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ”, καθηγ. Γιάννης Γεωρ. Καραϊτιανός, Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων και Νίκος Εμμ. Πρεάρης, ε.τ. Επιθεωρητής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όλοι οι ομιλητές συγχάρηκαν το συγγραφέα για την εργασία του και του ευχήθηκαν να είναι το βιβλίο του καλοτάξιδο.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist