Ο Μιχάλης Φελλουζής δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις της εφημ. “Η Φωνή της Ολύμπου”..

Written by on 03/09/2023

92 Views

Ο Μιχάλης Φελλουζής δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις της εφημ. “Η Φωνή της Ολύμπου”

Οι συνεντεύξεις των 2 υποψηφίων δημάρχων δημοσιεύθηκαν στην πρόσφατη έκδοση της εφημερίδας μας “Η Φωνή της Ολύμπου” (τεύχος 386). 

Πραγματικά, θέλω να ευχαριστήσω την “ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ” και την Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ”, που μου δίνουν την ευκαιρία να επικοινωνήσω, με τους συμπατριώτες μου Ολυμπίτισσες και Ολυμπίτες , όπου και αν αυτοί βρίσκονται.

 

1. Τόσα χρόνια ζούμε το ίδιο επαναλαμβανόμενο έργο. Μεγάλες προσδοκίες, με ακατάσχετη υποσχεσιολογία προεκλογικά και έπειτα αξεπέραστη γραφειοκρατία, ασυνεννοησία μεταξύ των εκλεγμένων θεσμικών παραγόντων με συνακόλουθη αθέτηση υποσχέσεων. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα είναι αλλιώς;

Από τη φύση μου είμαι άτομο αισιόδοξο που πιστεύω στη δύναμη της σύνθεσης, της συνεργασίας και της ενεργητικής συμμετοχής . Πιστεύω στη δύναμη των πολλών και έχω μάθει στη ζωή μου να και αγωνίζομαι γι αυτά που μας ενώνουν. Η αισιοδοξία και η ελπίδα που βλέπω καθημερινά στα μάτια των συμπολιτών μας για να κάνουμε όλοι μαζί μια νέα αρχή για το Δήμο μας και την πρόοδο σε αυτόν, είναι το στοιχείο που κινητοποιεί τόσο εμένα όσο και όλα τα μέλη του συνδυασμού μας και μας κάνει να είμαστε σίγουροι πως την επόμενη ημέρα θα τα καταφέρουμε να δώσουμε ελπίδα, και προοπτική στον τόπο μας και στα παιδιά μας.

Μια ελπίδα και προοπτική, την οποία χτίζουμε μέσα από σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό για τα αναγκαία έργα και τις παρεμβάσεις που χρειάζεται ο Δήμος μας και κάθε περιοχή αυτού.

Οι δυσλειτουργίες που ταλανίζουν το Δήμο Καρπάθου είναι, λίγο έως πολύ, γνωστές σε όλους μας. Παθογένειες ετών που δεν μπόρεσαν να θεραπευτούν, έλλειψη αναπτυξιακού οράματος, απουσία στιβαρής διεκδίκησης από την κεντρική διοίκηση, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού είναι ορισμένα απ’ αυτά που μας στεναχωρούν ως πολίτες. Εμείς ωστόσο αυτές τις παθογένειες τις βλέπουμε ως ευκαιρία για να αλλάξουμε τα πράγματα, για να επαναπροσδιορίσουμε τι χρειάζεται ο τόπος μας και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες τομές όσο βαθιές και αν είναι.

Γι’ αυτό σχεδιάζουμε, μεταξύ άλλων, την αλλαγή του διοικητικού μοντέλου, με την εφαρμογή ενός νέου Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών, σε συνεργασία με το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου μας ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Ένα νέο διοικητικό και αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα στοχεύει στην αποκέντρωση, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημοτικής δράσης και στη βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας. Ένα νέο μοντέλο οργάνωσης, διοίκησης και οικονομικής λειτουργίας, με ξεκάθαρη στόχευση στην ΠΡΟΟΔΟ της Καρπάθου. Με έργα ουσίας που θα γίνουν πράξη με σκληρή δουλειά, χωρίς πολλά λόγια και υποσχέσεις.

Αυτό είναι άλλωστε και το πνεύμα του συνδυασμού μας και εμένα προσωπικά. Θα δουλέψουμε σκληρά και μεθοδικά για να πάμε το νησί μας μπροστά, στη θέση που του αξίζει, χωρίς μεγάλα λόγια και βαρύγδουπες υποσχέσεις.

2. Η έκταση της τοπικής μας Κοινότητας αντιστοιχεί στο 1/3 της έκτασης του νησιού. Εκτός από τους οικισμούς όπου υπάρχουν απαρχαιωμένα δίκτυα και υποδομές, τα οποία χρήζουν αν όχι αντικατάστασης, τουλάχιστον τακτικής συντήρησης, υπάρχει η Αυλώνα, που είναι ένα μοναδικό φαινόμενο αγροτικού οικισμού, που θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού, για ολόκληρο το νησί. Επιπλέον εκπληκτικές παραλίες, χωρίς καλή οδική πρόσβαση. Τα κατεστραμμένα αγροτικά κτήματα, από την αδέσποτη κτηνοτροφία. Η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς, μέσα από την ζώσα λαϊκή παράδοση και τόσα άλλα ζητήματα που η δρομολόγηση λύσεων θα έδινε ανάσες ζωής, όχι μόνο στην Όλυμπο αλλά και σε ολόκληρη την Κάρπαθο. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζετε, ώστε να καταφέρει το βόρειο κομμάτι να αναπτυχθεί ισότιμα με το υπόλοιπο νησί.

Να αναγνωρίσουμε από την αρχή και να συμφωνήσουμε, ότι προβλήματα σε επίπεδο υποδομών αντιμετωπίζει όλη η Κάρπαθος. Επίσης δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς ότι υπάρχουν υστερήσεις σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του βόρειου τμήματος του νησιού μας.

Το νέο διοικητικό και επιχειρησιακό μοντέλο που θέτουμε στην κρίση του Καρπάθιου λαού στις 8 Οκτωβρίου , αποσκοπεί να δώσει λύσεις σε όλα αυτά που αναφέρατε στην ερώτηση σας.

Ο Δημότης πρέπει να έχει άμεση αντιμετώπιση και διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας.

Δεν πρέπει να αποτελεί θέμα για την κοινωνία μας, η διαχείριση των απορριμμάτων, το νερό, η αποχέτευση ο δημοτικός φωτισμός.

Πέρα όμως από την καθημερινότητα, υπάρχουν και οι ελλειμματικές υποδομές.

Στόχος μας είναι η ασφαλής και με άσφαλτο πρόσβαση, στις πραγματικά όμορφες παραλίες της βόρειας Καρπάθου. Η κατά προτεραιότητα προώθηση έργων συντήρησης και επέκτασης του οδικού δικτύου στην περιοχή, θα επιφέρει με βεβαιότητα ΠΡΟΟΔΟ και ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και της προσβασιμότητας.

Κατά αντιστοιχία προτεραιότητα αποτελεί και η αγροτική οδοποιία, η βελτίωση του αγροτικού δικτύου. Γιατί, η εύκολη και ασφαλής πρόσβαση στις αγροτικές περιουσίες των συνδημοτών μας, τους δίνει την δυνατότητα να τις αξιοποιήσουν προς ίδιον όφελος αλλά και προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Η συντήρηση και κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αποτελούν επίσης ζητήματα που μας απασχολούν και θα τα θέσουμε ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών που θα εφαρμόσουμε ως δημοτική αρχή. Η συντήρηση και η όποια παρέμβαση θα πρέπει να είναι δε σε τακτική βάση. Δεν υπάρχει για εμάς η δικαιολογία της απόστασης. Σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε μοντέλα συνεργατικά, με μοναδικό στόχο, τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας.

 

3. Ποια θεωρείται ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καρπάθου έναντι των άλλων νησιών και ποιες οι δυσκολίες που μας κρατάνε πίσω; Πως οραματίζεστε την Κάρπαθο μετά από 10 χρόνια και ποιες είναι οι βασικές στρατηγικές του προγράμματος σας που θα υλοποιήσουν το όραμα σας αυτό;

Το πλεονέκτημα της Καρπάθου, είναι αυτό το ΠΑΘΟΣ που σε κυριεύει, από την στιγμή που θα την γνωρίσεις.

Είναι αδύνατο να μην παθιαστείς και να μην εντυπωσιαστείς, από την ζωντανή και καθημερινή λαϊκή παράδοση αυτού του νησιού. Τολμώ να πω ΜΟΝΑΔΙΚΗ.

Είναι αδύνατο να μην αγαπήσεις και να μη λατρέψεις τις μοναδικές παραλίες αλλά και την ομορφιά των βουνών του νησιού μας, αυτό το μοναδικό φυσικό πλούτο και οικοσύστημα που διαθέτουμε και το οποίο εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε αλλά και να αναδείξουμε!

Δεν μπορεί να μην εντυπωσιαστείς από τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ της και τη φιλοξενία που αυτοί εκπροσωπούν.

Η ΚΑΡΠΑΘΟΣ είναι πραγματικά ένας μοναδικός προορισμός, άξιος να τον επισκεφτείς και να τον αγαπήσεις.

Εμείς οι ίδιοι είμαστε εκείνοι που βάζουμε φρένο στην αναπτυξιακή προοπτική του νησιού μας.

Πρέπει να σχεδιάσουμε, να στοχεύσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, στο ΑΥΡΙΟ της ΚΑΡΠΑΘΟΥ, στην ΠΡΟΟΔΟ της ΚΑΡΠΑΘΟΥ.

Στρατηγική επιλογή δική μου αλλά και όλων των στελεχών της παράταξης μας είναι μονάχα μια:

Δουλειά, Δουλειά, Δουλειά.

Και όσο για το όραμα μας, αυτό είναι ξεκάθαρο και σαφές:

Οραματιζόμαστε ένα Δήμο ανάπτυξης, προόδου, εξωστρέφειας και δημιουργίας με σύγχρονη οργάνωση και ανθρώπινο πρόσωπο που θα τοποθετεί στο επίκεντρο της δράσης του το δημότη και τις ανάγκες του, που θα επενδύει στη βελτίωση της καθημερινότητας και στην αναβάθμιση των υποδομών, και θα αναδεικνύει την πολιτιστική, περιβαλλοντική και τουριστική ταυτότητα του τόπου μας.

4. Πρόσφατα άλλαξε προς το καλύτερο και ταχύτερο η ακτοπλοϊκή μας συγκοινωνία με το μητροπολιτικό λιμάνι, αναφορικά με τη δρομολόγηση 2ης κατηγορίας πλοίου αλλά και τις ώρες του συνολικού ταξιδιού. Ποια η γνώμη σας για αυτό; Είμαστε κατοχυρωμένοι ή χρειάζεται να αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, να γίνουν και άλλες κινήσεις, ώστε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο της τουριστικής ανάπτυξης, διεκδικώντας περεταίρω αύξηση δρομολογίων και προσεγγίζοντας ενδεχομένως τα υφιστάμενα δρομολόγια των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου;

Ναι, είναι αλήθεια ότι έχει υπάρξει μια βελτίωση στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του νησιού. Καθημερινά όμως πρέπει να παλεύεις, να διεκδικείς και να απαιτείς το δικό σου κομμάτι ΠΡΟΟΔΟΥ. Αυτά μου δίδαξε η πορεία του αείμνηστου πατέρα μου και η δική μου εμπειρία ζωής.

Πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και διεκδικήσεων. Να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των αποφάσεων και όχι να προσπαθούμε εκ των υστέρων να διορθώσουμε τα απρόβλεπτα.

Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο νησί της Δωδ/σου, και σαν τέτοιο μέγεθος πρέπει να αντιμετωπίζετε από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Διεκδικούμε τη συνεχή βελτίωση και επαρκή συχνότητα των δρομολογίων, την καθιέρωση νέων γραμμών και οικονομικών ναύλων, την επέκταση και ενίσχυση του προϋπολογισμού για το μεταφορικό ισοδύναμο, τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των λιμενικών υποδομών, πάντα με διεκδικητικό πρόσημο, προσωπική παρουσία στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

5. Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονη συζήτηση για τη δημιουργία υδατοδρομίων στο νησί μας. Ποια η γνώμη σας για τη χρησιμότητα της συγκοινωνιακής αυτής επιλογής και ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη χωροθέτηση των σταθμών αυτού του μεταφορικού μέσου; Θα πρέπει να εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα του νησιού ή στο βόρειο κομμάτι, για να μπορέσει να λειτουργήσει ως αντίβαρο μιας ισόρροπης ανάπτυξης ή ενδεχομένως σε περισσότερα του ενός σημεία, όπως κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνει;

Τα υδροπλάνα, ως συγκοινωνιακό μέσο, είναι και αυτό χρηστικό και σίγουρα η δρομολόγηση τους θα λειτουργήσει θετικά στην αναπτυξιακή πορεία του νησιού.

Υπάρχει δεδηλωμένη πρόθεση, προσωπική αλλά και της παράταξης μας, για δύο χωροθετήσεις υδατοδρομίων στο νησί. Όπως έχω αναφέρει ήδη, η Κάρπαθος είναι το δεύτερο νησί της Δωδεκανήσου και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απ’ όλους.

Δεν δεχόμαστε να μικραίνει κανένας το μέγεθος του νησιού μας. Όπως στη Σύρο, στην Κω, έτσι και στην Κάρπαθο. Δύο λιμάνια, δύο υδατοδρόμια.

6. Πιστεύω να γνωρίζετε την ύπαρξη έτοιμης οικονομοτεχνικής μελέτης για την επέκταση του λιμανιού στο Διαφάνι. Θεωρείται χρήσιμο να γίνει προσπάθεια να υλοποιηθεί παράλληλα με το νέο λιμάνι των Πηγαδίων;

Βεβαίως και γνωρίζω για τη μελέτη αυτή, όπως και εκείνης για την πλωτή μαρίνα εντός του λιμένα Διαφανίου. Και οι δύο αυτές μελέτες υπεβλήθησαν στο Λιμενικό ταμείο Ρόδου, το 2014. Έκτοτε αγνοείται η τύχη τους. Εμείς θα διεκδικήσουμε ως νέα Δημοτική Αρχή τη χρηματοδότηση και υλοποίηση αυτών των μελετών, αφού για την παράταξη μας το λιμάνι του Διαφανίου έχει – όπως και αυτό και των Πηγαδίων – τη δική του ξεχωριστή σημασία, στον αυριανό σχεδιασμό ανάπτυξης του νησιού μας.

7. Την δεκαετία του ‘90, οι κάτοικοι του Διαφανίου, συγκέντρωσαν χρήματα και χρησιμοποιώντας τα μηχανήματα που δούλευαν εκείνη την εποχή για την κατασκευή του υφιστάμενου λιμενοβραχίονα, έκαναν τον βραχισμό στο βόρειο κομμάτι της παραλίας του Διαφανίου, κάτι που είχε σκοπό να ανακόψει τον αέρα από εκείνη την πλευρά αλλά και να δημιουργηθεί χώρος, ώστε να μπορούν κάποια μικρά σκάφη να ελλιμενίζονται. Θεωρείτε χρήσιμο χρησιμοποιώντας εκείνες τις πέτρες ως κορμό να μπορέσει να κατασκευαστεί μια μικρή μαρίνα, ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν και να προστατεύονται κότερα και μικρά πλοιάρια που επισκέπτονται την περιοχή μας;

Στην προηγούμενη ερώτηση, έκανα αναφορά για μελέτη τοποθέτησης πλωτής μαρίνας εντός του Λιμένα Διαφανίου. Σε συνάρτηση με αυτή τη μελέτη, αλλά και τη ζητούμενη χωροθέτηση υδατοδρομίου στον ίδιο χώρο, θα πρέπει να σχεδιαστούν όλες εκείνες οι υποδομές, οι οποίες και θα κάνουν το λιμάνι του Διαφανίου, ένα σύγχρονο και ασφαλές λιμάνι, για μεγάλα και μικρά σκάφη. Βεβαίως απαιτείται πρώτα και πάνω απ’ όλα η ολοκλήρωση της χάραξης γραμμής Αιγιαλού στο Διαφάνι.

 

 

8. Το θέμα της ανεπιτήρητης βόσκησης είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την περιοχή μας, αφού περιουσίες και κόποι πολλών γενεών ισοπεδώνονται χωρίς να μπορεί κανείς να αντισταθεί σ’ αυτή την σύγχρονη μάστιγα. Οι κτηνοτρόφοι εισπράττουν σημαντικά ποσά από τις κρατικές επιδοτήσεις για να επιτηρούν τα ζώα τους, πράγμα που δυστυχώς δεν πράττουν. Ποια είναι η δική σας άποψη για το πως θα μπορούσε να περιορισθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της περιοχής της Ολύμπου αλλά ολόκληρου του νησιού και πολλών Δήμων της χώρας. Δυστυχώς ο Δήμος με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Γνωρίζω ότι ο Δήμος μας, σε συνεργασία με άλλους νησιωτικούς Δήμους έχουν υποβάλλει συγκεκριμένο υπόμνημα με προτάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που σήμερα ισχύει. Πρόθεση μας είναι η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, προς συμμόρφωση των κτηνοτρόφων με τους νόμους του κράτους. Με αφορμή αυτό θέλω να πω πως επιβάλλεται και η λύση του προβλήματος της έλλειψης σφαγείου στο νησί μας.

 

9. Η πράσινη ανάπτυξη έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται με επιτυχή αποτελέσματα σε άλλα νησιά της Δωδ/σου, όπως η γειτονική Χάλκη, η Τήλος αλλά και η Κάσος. Ποια η γνώμη σας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Τι σκέφτεστε να εφαρμόσετε εφ’ όσον εκλεγείτε για τον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ καθώς και την ανακύκλωση που σταμάτησε πριν ακόμα ξεκινήσει;

Ο Δήμος διαθέτει αιολικό πάρκο. Στόχος μας είναι η ανάταξη του και η αξιοποίηση του.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο θέμα με τις “Ενεργειακές Κοινότητες” και η παράταξη μας, εφ’ όσον αποτελέσει επιλογή των Καρπαθίων, στοχεύει στην ίδρυση και λειτουργία “Ενεργειακής Κοινότητας” η οποία θα παράγει ενέργεια και θα την καταναλώνει προς όφελος της κοινότητας: με δραστική μείωση των λογαριασμών ρεύματος των μελών αυτής, μείωση των εξόδων ενέργειας του

ίδιου του Δήμου, μείωση των λειτουργικών εξόδων των αγροτών και

κτηνοτρόφων, κλπ. Η όλη αυτή προσπάθεια αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας, πρέπει να γίνει με τον δέοντα σεβασμό στο περιβάλλον και την περιοχή Natura.

Σε ότι αφορά τον ΧΥΤΑ, γνωρίζετε ότι πλέον τον πρώτο λόγο αλλά και την ευθύνη την έχει ο ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου. Συμμετέχουμε και εμείς ως μέτοχοι στην εν λόγω εταιρεία.

Στο έργο “2ο κύτταρο ΧΥΤΑ” , προβλέπεται πρόγραμμα ανακύκλωσης αλλά και εκπαίδευσης της κοινωνίας σε θέματα ανακύκλωσης.

Η παράταξη μας στοχεύει στο να μειώσει δραστικά το αρνητικό μας αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Στόχος και προτεραιότητα μας είναι η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων με ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη διαλογή στην πηγή και στην όλο και λιγότερη διάθεση αποβλήτων σε ΧΥΤΑ στην Κάρπαθο.

 

10. Ο δήμος Καρπάθου κατά γενική ομολογία εδώ και πολλά χρόνια είναι υποστελεχωμένος. Ποιες είναι οι ειδικότητες που θεωρείτε ότι είναι απαραίτητες ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν έργα που μέχρι τώρα είναι στάσιμα; επίσης πείτε μας αν εκτιμάτε ότι υπάρχει τρόπος το υπάρχων προσωπικό του Δήμου να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα, μιας και υπάρχουν κατά καιρούς παράπονα για άνιση κατανομή εργασιών και γενικότερη μη εύρυθμη λειτουργία κάτι που μπορεί να συμπεράνει κάποιος εκτός των άλλων και από το ότι μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα άλλαξαν πέντε Γενικοί Γραμματείς.

Πρώτα απ’ όλα θέλω να καταστήσω ξεκάθαρο πως στηρίζω και εμπιστεύομαι το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου το οποίο έχει τόσο τις γνώσεις και τις ικανότητες όσο και την εμπειρία για να στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές που οραματιζόμαστε στο Δήμο ως παράταξη. Ωστόσο είναι γεγονός πως ο Δήμος μας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό, κύρια σε κρίσιμες ειδικότητες όπως μηχανικοί, οικονομολόγοι, στελέχη πληροφορικής, κ.α. ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες για να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις και ανάγκες της επόμενης δημοτικής περιόδου και στο στοίχημα της ανάπτυξης, της βιώσιμης οικονομικής λειτουργίας και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Δήμου μας.

Γι’ αυτό ένα από τα πρώτα μελήματα μας ως νέα δημοτική αρχή θα είναι να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για την ενίσχυση της στελέχωσης του Δήμου μας, τόσο μέσα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προσλήψεων τακτικού ή έκτακτου προσωπικού που μας δίνει η νομοθεσία όσο και από εξωτερικές συνεργασίες με επιστήμονες ή άλλες κρίσιμες ειδικότητες που ο Δήμος μας έχει ανάγκη.

11. Θεωρείται ότι στην Κάρπαθο μπορεί να λειτουργήσει ένα σχήμα με τρείς παρατάξεις; Μπορεί δηλαδή εύκολα να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων που να είναι κατάλληλοι για να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντα τους και την δουλειά που χρειάζεται να γίνει στον Δήμο ή ενδεχομένως η έλλειψη αυτή θα αναγκάσει τις αυτοδιοίκητές παρατάξεις να είναι λιγότερο επιλεκτικές ως προς τα άτομα που θα είναι πρόθυμα να στελεχώσουν την κάθε μια από αυτές;

Στην Δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, δεν υπάρχουν περιορισμοί. Όποιος μπορεί και θέλει , θέτει υποψηφιότητα και ο λαός αποφασίζει.

Ο κόσμος επιλέγει ποιοι θα τον εκπροσωπήσουν για την επόμενη περίοδο και ποιοι είναι οι καλύτεροι να δουλέψουν για τα Δημοτικά θέματα.

Εύχομαι και επιθυμώ οι συμπατριώτες μου να κάνουν σοφές επιλογές και κυρίως να φροντίσουμε την επόμενη μέρα των εκλογών, να είμαστε ενωμένοι, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα.

Αντίπαλοι μας είναι τα προβλήματα του τόπου και όχι οι συμπολίτες μας.

Δεν πρέπει να ζήσουμε ξανά ότι ζήσαμε πρόσφατα.

Σε κάθε περίπτωση όμως θέλω να σας πω ότι ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα γίνουν οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές προϋποθέτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφίων για κάθε παράταξη που θέλει να διεκδικήσει τη δημοτική αρχή, τόσο για το δημοτικό συμβούλιο όσο και για τα τοπικά συμβούλια, γεγονός που προϋποθέτει έναν έγκαιρο σχεδιασμό και κινητοποίηση του τοπικού ανθρώπινου κεφαλαίου. Αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς ως παράταξη πρώτοι – εδώ και δύο χρόνια – το έχουμε πράξει και γι’ αυτό οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως η «Πρόοδος Καρπάθου» εισέρχεται στην επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου μ’ ένα πλήρες συγκροτημένο ψηφοδέλτιο νίκης, αποτελούμενο από ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων, όλων των επαγγελματικών κατηγοριών, όλων των ηλικιακών ομάδων, που τους χαρακτηρίζει η αυξημένη κοινωνική ευαισθησία και η διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

12. Ποια είναι η άποψη σας, τόσο για υποψηφίους αλλά και μετέπειτα εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους που δεν ζουν- κατοικούν μόνιμα στην Κάρπαθο αλλά και για τους ψηφοφόρους που έρχονται αποκλειστικά για τις εκλογές, ενώ διαμένουν μόνιμα σε άλλες περιοχές εντός ή εκτός Ελλάδος;

Η νομοθεσία του Ελληνικού κράτους, καθορίζει ποιος επιτρέπεται και ποιος δεν επιτρέπεται να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία. Αν αυτός που θα εκλεγεί δεν κατοικεί μόνιμα στην Κάρπαθο, αλλά βρίσκεται τακτικά στο νησί, ενδιαφέρεται ενεργά για τα θέματα – προβλήματα του νησιού μας και συμμετέχει / δίνει το παρών – όπως ο νομός ορίζει – στα Δημοτικά συμβούλια και στα λοιπά όργανα (επιτροπές, κλπ) του Δήμου τότε αυτό δεν μπορεί να είναι σεβαστό, μια και η εκλογή των συμβούλων αποτελεί την έκφραση της βούλησης του Καρπαθιακού λαού. Ωστόσο, στην περίπτωση που κάποιος που εκλεγεί απέχει από τα καθήκοντα του ως σύμβουλος τότε θέλω να γνωρίζετε πως θα εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα που ο νομοθέτης μας δίνει το δικαίωμα για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίων και όλων των συλλογικών οργάνων διοίκησης του Δήμου.

 

13. Οι περισσότεροι Ολυμπίτες δεν ήταν σύμφωνοι με την ενσωμάτωση της Κοινότητας μας πριν από 13 χρόνια με τον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι είχαν δίκιο, αφού ο Δήμος Καρπάθου στην κατάσταση που τελικά περιήλθε , δεν μπόρεσε να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες των χωριών μας, όχι μόνο ως προς την όποια προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης και την κατασκευή έργων υποδομής, αλλά ούτε να ανταποκριθεί στα φλέγοντα θέματα της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, την καθαριότητα , κλπ. Ποια η θέση σας σε μια εκ νέου συλλογική προσπάθεια για την αυτονόμηση της Ολύμπου ως ανεξάρτητου Δήμου;

Προσωπικά αλλά και παραταξιακά, στοχεύουμε στην ισόρροπη ανάπτυξη και ΠΡΟΟΔΟ της Καρπάθου. Για εμάς η Κάρπαθος είναι μια και ενιαία. Γι’ αυτό και βούληση μας είναι να δώσουμε σε όλες τις κοινότητες και χωριά του νησιού μας- και στην Όλυμπο – τα αναγκαία εργαλεία αλλά και τους πόρους για να βελτιωθούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Με σωστό σχεδιασμό, συνεργασία και ιεράρχηση προτεραιοτήτων είμαι βέβαιος πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα που οι κάτοικοι της Ολύμπου δικαίως θέτουν και να δώσουμε ξανά την προοπτική που μετά τον «Καλλικράτη» είχε σβήσει…

14. Η Όλυμπος όπως και ολόκληρο το νησί τείνει να γίνει τόπος καλοκαιρινών διακοπών, υποδοχής και φιλοξενίας τουριστών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον χειμώνα είμαστε πια ελάχιστοι όσοι μένουμε μόνιμα πίσω. Ταυτόχρονα λόγω της τουριστικής ανάπτυξης το νησί παράγει αρκετό πλούτο το καλοκαίρι και δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι του χώρου που επιλέγουν να ζουν στις μεγάλες πόλεις τον χειμώνα. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου αλλά και την ανάσχεση ερήμωσης των χωριών μας;

Η Κάρπαθος, όπως και άλλα νησιά, που έχουν αυτή την μονόπλευρη ανάπτυξη στον τουρισμό, μοιραία ακολουθεί την ίδια πορεία. Οι επιλογές για το που επιλέγει κάποιος να ζήσει το χειμώνα είναι πολυπαραγοντικές και προφανώς εξαρτώνται και από μια σειρά από θέματα όπως η οικογένεια, η πρόσβαση σε υποδομές υγείας, σχολεία, κλπ Άρα, οφείλουμε να εξετάσουμε το γιατί οδηγείται εκεί ο κάθε συμπολίτης μας. Όπως οφείλουμε να δράσουμε και να παρέμβουμε στο μέτρο που μπορούμε, για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στο νησί μας, σε όλα τα επίπεδα.

Η χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου δεν θα έρθει έτσι απλά επειδή το επιθυμούμε. Θα έρθει μέσα από ένα στρατηγικό και στοχευμένο σχέδιο κατάκτησης του στόχου. Για να κατακτήσεις, πρέπει να σχεδιάσεις, να στοχεύσεις, να επιμένεις μέχρι ολοκλήρωσης του σχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό εμείς θεωρούμε πως υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να συμβάλλουν στον παραπάνω στόχο όπως π.χ. με την ενίσχυση τηςανταγωνιστικότητας των τοπικών μας προϊόντων, την ενδυνάμωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, την τόνωση και εξωστρέφεια της τοπικής μας οικονομίας, τη στροφή σε «πράσινες» μορφές ανάπτυξης και τη σαφή στήριξη του τουριστικού μας προϊόντος– με ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως η πεζοπορία και η σύνδεση του με τη γαστρονομία.

Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για τη φιλοξενία σας, να κάνω ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι, η παράταξη μας ως νέα Δημοτική αρχή, στοχεύει στην άμεση ασφαλτόστρωση των περιφερειακών οδών Ολύμπου και Διαφανίου καθώς και την λιθόστρωση/πλακόστρωση της κεντρικής οδού της Αυλώνας. Αιτήματα που για χρόνια ψάχνουν την υλοποίηση τους.

Ας δούμε συμπατριώτες μου τις εκλογές του Οκτώβρη, σαν μια αρχή, για μια νέα πορεία ανάπτυξης και ΠΡΟΟΔΟΥ, για το σύνολο της Καρπάθου και των Καρπαθίων.

Θα χαρώ να επικοινωνήσω και πάλι μαζί σας, μέσα από την ΦΩΝΗ της ΟΛΥΜΠΟΥ


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist