Ο εντεταλμένος Δημοτικς σύμβουλος της ΑΠΕΚ κ. Μιχάλη Ρειση … έβαλα θέσεις  προτάσεις του σε θέματα Τουρισμού σε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου.

Written by on 07/04/2021

53 Views

Κύριε πρόεδρε της τουριστικής επιτροπής και κύριε Δήμαρχε, πριν προχωρήσω στην ανάλυση του προγράμματος της Τουριστικής επιτροπής για το ετος 2021, θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε το εξής: η ψήφιση του παρόντος προγράμματος και η υλοποίησή του αφορά κυρίως στο έτος 2022 και όχι το 2021, εφόσον βρισκόμαστε ήδη στον Απρίλιο του 2021. Αλλωστε, στην τελευταία συνεδρίαση, πριν απο μια εβδομάδα,  που αφορούσε στην έγκριση του προϋπολογισμού τοποθετήθηκα και σας είπα ότι από εδώ και στο εξής είναι αργά για κάθε δράση που αφορά το καλοκαίρι του 2021. Άρα συμπεραίνουμε, και πάλι, ότι οι πιο κρίσιμες σεζόν, το 2020 και τώρα το 2021 πέρασαν  χωρίς κάποιες σοβαρές και αισθητές δράσεις για τον εμπορικό κόσμο της Καρπάθου όπως και χωρίς έναν αναλυτικό απολογισμό των δράσεων, εάν υπήρχαν, με δελτία τύπου όπως συνήθιζε παλαιότερα ο Δήμος μας. 

 

Προχωρώντας τώρα στο περιεχόμενο του προγράμματος της τουριστικής επιτροπής, ο κύριος Τσαγκάρης, που είναι ο συντάκτης, ήταν ειδικός συνεργάτης  και στην πρώην τουριστική  επιτροπή και είμαι χαρούμενος που συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο σκέψης και με το ίδιο μοντέλο σχεδιασμού της Τουριστικής ανάπτυξης του νησιού μας.  Ομως  θεωρώ το πρόγραμμα υπερβολικό και μη υλοποιήσιμο σε βάθος διετίας μιας και ο Δήμος μας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την υλοποίηση τεχνικών έργων και δράσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη του Τουρισμού στην Κάρπαθο. 

Συγκεκριμένα, αναφέρεστε στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, οι οποίες προϋποθέτουν τη δημιουργία θετικών περιβαλλοντικών συνθηκών, όταν ακόμη ο Δήμος μας δεν έχει καταφέρει καν να υλοποιήσει την ανακύκλωση στο νησί και κάθε χωριό περιβάλλεται από μικρές χωματερές.

Διαβάζουμε για την ανάπτυξη του πεζοπορικού Τουρισμού όταν  η προηγούμενη τουριστική επιτροπή σας παρέδωσε μια εφαρμογή-οδηγό μονοπατιών για κινητά τηλέφωνα και tablets κι εσεις αντί να φροντίσετε τον καθαρισμό των κυριοτέρων μονοπατιών ή τουλάχιστον να αναρτήσετε στην εφαρμογή, που με τόσο κόπο δημιουργήθηκε, ότι κάποια μονοπάτια είναι υπό αναμόρφωση ή τυχόν να είναι κλειστά όπως σας πρότεινε με έγγραφο του ο κύριος Φοίβος Τσαραβόπουλος, ο δημιουργός της εφαρμογής, προτιμήσατε να την απενεργοποιήσετε και να την κατεβάσετε από το διαδίκτυο.

Μιλάτε επίσης για στήριξη των αγροτικών περιοχών, όταν τα αδέσποτα ζώα κυκλοφορουν ανεξέλεγκτα και έχουν κατασπαράξει το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτικών  εκτάσεων της Καρπάθου.

Για τον αναρριχητικό Τουρισμό μας λέτε ότι πρέπει να επικοινωνήσετε με την περιφέρεια προκειμένου να δημιουργηθούν αναρριχητικά  πεδία και ότι θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κύριο Θεοδωρόπουλο ώστε να έρθει στην Κάρπαθο και να μας αναλύσει το σχέδιο ανάπτυξης του αναρριχητικού Τουρισμού στην Κάρπαθο και την Σαρία. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι γνωρίζουμε πως η πρώην τουριστική επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με την περιφέρεια ήδη και με τον κύριο Θεοδωρόπουλο ο όποιος στις 25/02/21 σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Δωδεκανήσου στην οποία συμμετείχε και ο Δήμος Καρπάθου, μας ανέλυσε το σχέδιο ανάπτυξης του αναρριχητικού τουρισμού στο νησί για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα ακούσαμε από τον ίδιο ότι υπάρχει και σχετική σύμβαση με την περιφέρεια του ποσού των 60.000€  αλλά μένει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και από τον Δήμο ώστε να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί το έργο άμεσα.

Παρακάτω μας ζητάτε να ψηφίσουμε την συνεργασία του Δήμου μας με εταιρεία  συμβούλων Τουριστικού μάρκετινγκ. Είναι αυτό που σας λέμε συνεχώς και κάθε φορά που έχουμε θέματα Τουρισμού υπό συζήτηση. Όμως την κρίσιμη σεζόν του 2020 δεν είχατε συνεργασία με έναν επιστημονικό σύμβουλο τουριστικού μάρκετινγκ και το 2021 σκέπτεστε να ξεκινήσετε την συνεργασία στα μέσα Απριλίου.

Γιατί τόσο αργά; Τι θα προλάβει να κάνει η εταιρεία έναν μήνα πριν ξεκινήσει επίσημα η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα και όταν οι πιο σημαντικές τουριστικές εκθέσεις έχουν τελειώσει;  Έστω και αργά όμως εμείς  συμφωνούμε σε μια συνεργασία με εταιρεία επιστημονικών συμβούλων μάρκετινγκ και μάλιστα με την ίδια εταιρεία η οποία γνωρίζει καλά τον προορισμό και τις ανάγκες του και γνωρίζουμε όλοι ότι είχε κάνει άριστη δουλειά στο παρελθόν. 

Βλέπουμε ακόμη ότι αναφέρεστε σε διαφημιστικές καταχωρήσεις, σε περιοδικά Ιnflight, σε διεθνή Μ.Μ.Ε.,blogs, sights, αεροδρόμια, λιμάνια, πλοία, στάδια κτλ. Γνωρίζουμε ότι το νέο λογότυπο σήμα κατατεθέν της Καρπάθου σας το έχει παραδώσει και αυτό η προηγούμενη τουριστική επιτροπή όπως επίσης σας έχει παραδώσει και ένα 16 σέλιδο φυλλάδιο σε έντυπη μορφή  πλούσιο σε φωτογραφικό υλικό και σε 5 ξένες γλώσσες. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα αντίτυπα; Από ότι γνωρίζουμε ο Δήμος θα προχωρούσε σε σχεδιασμό και τύπωση νέου φυλλαδίου διαφορετικού από αυτό για λόγους άγνωστους. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτo;  Γιατί ο Δήμος δεν προχωράει στην ανατύπωση άμεσα του ίδιου μοντέρνου φυλλαδίου που κατέχει τις απαραίτητες εγκρίσεις του ΕΟΤ Ελλάδος μιας και είναι έτοιμος ο σχεδιασμός του και δεν θα επιβαρυνθούμε με παραπάνω έξοδα σχεδιασμού, αγοράς φωτογραφιών, δημιουργίας κειμένων και μεταφράσεις αυτών;

Εκτός από τον Τουρισμό του εξωτερικού, υπάρχει και ο εσωτερικός τουρισμός με Έλληνες τουρίστες που τα τελευταία χρόνια όλο και αναπτύσσεται στο νησί μας. όμως, πως θα προσεγγίσεις τον Έλληνα επισκέπτη όταν η ακτοπλοϊκή μας σύνδεση είναι υποβαθμισμένη και για να ταξιδέψεις από τον Πειραιά χρειάζεσαι 20 και 24 ώρες; Όσον αφορά δε στην αεροπορική σύνδεση, δεν υπάρχει καθημερινή εξυπηρέτηση και το εισιτήριο πολλές φορές φτάνει και τα 220 € μετ’ επιστροφής.

Τέλος  θα ήθελα να κλείσω με μια εναλλακτική μορφή Τουρισμού που δεν είδα να αναφέρεται κάπου στο πρόγραμμα της Τουριστικής επιτροπής και παρουσιάζει αυξανόμενη ζήτηση για το νησί της Καρπάθου. Πρόσφατα η κυβέρνηση έκανε το χρέος της απέναντι στους Καρπάθιους και μετέτρεψε την χρήση του λιμένα μας σε πύλη εισόδου. Από εκεί και πέρα, κύριε Δήμαρχε, πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές, όπως και η κατασκευή νέου σύγχρονου λιμανιού, ώστε το νησί μας να γίνει ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τα άλλα, πλέον ανεπτυγμένα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, στον τουρισμο της Κρουαζιερας.

Με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι το παρόν πρόγραμμα της Τουριστικής Επιτροπής είναι αδύνατον να υλοποιηθεί όχι μόνο φέτος αλλά και σε βάθος διετίας. Παρόλαυτα, μπορούμε να εστιαστούμε σαν Δήμος στις ενότητες  που είναι υλοποιήσιμες για φέτος, να τις τρέξουμε άμεσα ώστε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την προβολή και προώθηση του νησιού μας την φετινή σεζόν, στον χρόνο που μας έχει απομείνει.

Σας ευχαριστώ.”

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist