Η Αδελφότητα Ολυμπιτών ΚΑΡΠΑΘΟΥ “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” προχώρησε στις 22 Δεκεμβρίου 2023 στην έκδοση μιας ακόμα σπουδαίας συγγραφικής έκδοσης με τίτλο «Ιερά και Όσια Ολύμπου Καρπάθου» του πολυγραφότατου συμπατριώτη μας συγγραφέα Κου Γιώργου Ηλ. Ζωγραφίδη.

Written by on 30/12/2023

92 Views

Νέα συγγραφική έκδοση της ΔΗΜΗΤΡΑΣ, με τίτλο «Ιερά και Όσια Ολύμπου Καρπάθου», του Γιώργου Ηλ. Ζωγραφίδη

Νέα μεγάλη συγγραφική έκδοση της ΔΗΜΗΤΡΑΣ, με τίτλο «Ιερά και Όσια Ολύμπου Καρπάθου», του Γιώργου Ηλ. Ζωγραφίδη

Η Αδελφότητα Ολυμπιτών ΚΑΡΠΑΘΟΥ “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” προχώρησε στις 22 Δεκεμβρίου 2023 στην έκδοση μιας ακόμα σπουδαίας συγγραφικής έκδοσης με τίτλο «Ιερά και Όσια Ολύμπου Καρπάθου» του πολυγραφότατου συμπατριώτη μας συγγραφέα Κου Γιώργου Ηλ. Ζωγραφίδη.

Στο ογκωδέστατο βιβλίο των 960 σελίδων, σημειώνονται και αναλύονται σημαντικές πτυχές για τις οποίες αγωνιζόμαστε συλλογικά στα πλαίσια του σωματείου μας διαχρονικά να διαφυλάξουμε, όπως είναι η εθιμοτυπία με το αυστηρό τελετουργικό της, η Ορθόδοξη Χριστιανική μας θρησκεία και πίστη, οι ισχυροί δεσμοί της οικογένειας, αλλά και οι διαφυλαχθείσες – καταγεγραμμένες μνήμες των προγόνων μας, ώστε να αποτελέσουν όλα μαζί μια ισχυρή παρακαταθήκη για τις γενιές των Ολυμπιτών του παρόντος και του μέλλοντος.

Έμπνευση του χαρισματικού συγγραφέα αποτέλεσε η χρονική περίοδος των δεκαετιών του ’50, ’60 και ’70 στην Όλυμπο και το Διαφάνι, εποχή που γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Τότε που οι άνθρωποι άοκνα προσπαθούσαν και μάχονταν καθημερινά να τιθασεύσουν την άγρια γη και τη μανιασμένη θάλασσα, προσδοκώντας από τα σπλάχνα τους να αντλήσουν τους πολύτιμους διατροφικούς καρπούς τους, για να θραφούν οι ίδιοι και οι πολυμελείς οικογένειές τους.

Μια εποχή όπου οι σχέσεις των ομοχώριων ήταν αληθινές και δυνατές σαν την πέτρα που πατούσαν και λάξευαν, διότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να επιβληθούν στη φύση και στα φαινόμενα της μη έχοντας τις ασφαλείς διεξόδους που δίνει σε όλους εμάς σήμερα η σύγχρονη τεχνολογία. Με όλες εκείνες λοιπόν τις πλούσιες ανόθευτες εικόνες της σκληρής κατ’ άλλα Ολυμπίτικης καθημερινότητας, του μόχθου και των στερήσεων, πορεύτηκε και φωτίστηκε ο συγγραφέας ώστε να αποτυπώσει τα Ιερά και τα Όσιά μας. Περιγράφοντας τον θρησκευτικό ετήσιο κύκλο με τις γιορτές, αλλά και τον ανθρώπινο κύκλο ζωής από τη γέννηση και τα επτά μέχρι τον θάνατο.

Περιγράφει με περισσή λεπτομέρεια κάθε ξεχωριστή πτυχή των ανθρώπινων συνηθειών (καλώς ή κακώς εννοούμενων), οι οποίες εμπεριείχαν επίκληση στα θεία, αρχέγονες δεισιδαιμονίες αλλά και απλές – εκλαϊκευμένες πρακτικές και συμβουλές για την επιβίωση στην οργανωμένη κατά πολύ μεγάλο βαθμό και ταξικά διαβαθμισμένη τοπική κοινωνία.

Η πηγή των πληροφοριών ως απόρροια της πολυετούς έρευνας του Γιώργου Ζωγραφίδη υπήρξαν αείμνηστοι συμπατριώτες μας που έζησαν στον απόλυτο βαθμό την Ολυμπίτικη κοινωνία της εποχής εκείνης και μέσα από τις περιγραφές κα τις εκμυστηρεύσεις τους, φώτισαν τα πολλές φορές άγνωστα για τον συγγραφέα μονοπάτια της λαϊκής σοφίας και γνώσης. Οι βιογραφίες σημαντικών συμπατριωτών μας που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους από την αρχή μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα στην Όλυμπο, όπως και σειρά ντοκουμέντων και Ολυμπίτικων γλεντιών του παρελθόντος, συμπληρώνουν το πλουμιστό και πολύχρωμο μωσαϊκό της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.

Με πατριωτική λοιπόν υπερηφάνεια και ανάταση για κάθε λέξη, για κάθε σελίδα και για κάθε ενότητα του ολοκληρωμένου και ογκώδους αυτού πονήματος, αποφασίσαμε ομόφωνα από τα τέλη του 2020 να προχωρήσουμε στην έκδοσή του, αφότου επιμελώς το ολοκλήρωνε ο συμπατριώτης μας Γιώργος Ζωγραφίδης.

Τα «Ιερά και τα Όσια» της Ολύμπου είναι για όλους εμάς τα ιερά λάβαρα, οι πατριωτικές μας σημαίες και οι συμβολισμοί, για τα οποία αγωνιζόμαστε να τα κρατάμε ψηλά και ζωντανά, παραδίνοντάς τα όσο πιο ανέπαφα γίνεται στις γενιές που έρχονται. Το έργο αυτό εν κατακλείδι πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει έναν ακόμα ενεργό δίαυλο γνώσης και ανάδειξης της ιστορικής – συλλογικής μας μνήμης που θα μας βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Η νέα συγγραφική μας έκδοση θα διατίθεται δωρεάν στους συμπατριώτες μας στην Αττική που θα επισκεφτούμε στα πλαίσια των πατροπαράδοτων καλάντων Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ είμαστε σε επαφή με τον συγγραφέα για καθορισμό ημερομηνίας μέσα στο 2024 για την επίσημη παρουσίαση του.

Ράδιο Ολυμπος
30/12/2023

Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist