ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ Μήνυμα του κ. Μανώλη Παραγιου.

Written by on 31/12/2023

88 Views
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ …
Τον Μάιο του 2019 ο λαός της Καρπάθου με τίμησε με την ψήφο του για να τον εκπροσωπήσω σαν Δημοτικός Σύμβουλος της Κυβερνώσας παράταξης Νέας Πνοής .
Τα λίγο περισσότερα από τέσσερα αυτά χρόνια είτε από την θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είτε από την θέση του Αντιδημάρχου εργάστηκα με εντιμότητα , ζήλο και μεθοδικότητα έχοντας πάντοτε ως πυξίδα την πρόοδο του τόπου μας .
Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα !
Ο βαθμός δυσκολίας του να υπηρετείς σαν αιρετός στον Δήμο Καρπάθου είναι δεδομένα υψηλός , απόρροια πολλών παραγόντων .
Η υποστελέχωση του τόσο αριθμητικά όσο και σε επίπεδο εξειδίκευσης υπαλλήλων είναι ο κύριος παράγοντας που καθιστά την αποστολή σου εξ αρχής δύσκολη .
Η κοινωνία η οποία είναι ελλιπώς πληροφορημένη και ζητά άμεσα αποτελέσματα και λύσεις σε θέματα στα οποία το άμεσο δεν είναι εκ των πραγμάτων εφικτό .
Η νοοτροπία αιρετών και μη που διακατέχεται από πολλά μισή και πάθη του παρελθόντος , τα οποία διαιωνίζονται βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον του νησιού μας .
Τέλος, συμφέροντα μικρά ή μεγάλα τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων .
Στην συγκεκριμένη θητεία επιπλέον των παραπάνω έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι χειρότερες αυτοδιοικητικές συμπεριφορές που έχει δει όχι μόνο ο τόπος αλλά και ολόκληρη η χώρα .
Συμπεριφορές οι οποίες έκαναν ανθρωπους – κι ένας από αυτούς είμαι εγώ – να νιωθουν πως τσαλακώνεται η τιμή και η υπόληψη τους εξαιτίας της συμμετοχής τους στα κοινά , ενώ από ένα σημείο και μετά να νιώθουν πως δεν συμμετέχουν σε Δημοτικό Συμβούλιο αλλά σε καταγώγιο με ύβρεις ,τραμπουκισμούς και προπηλακισμούς .
Συνεχείς καταγγελίες για το καθετί, προσωπικά έχω τέσσερις καταγγελίες στον Εισαγγελέα κυριολεκτικά “για ψυλλου πήδημα “ ( οι οποίες βέβαια θα πάρουν το δρόμο τους και όταν θα έρθει η ώρα θα απολογηθούν οι ανάλγητοι οι οποίοι βάζουν την υπογραφή τους σε καταγγελιές μόνο και μόνο για να ταλαιπωρούν τους άλλους ) .
Ανώνυμες επιστολές οι οποίες κατέφθαναν στο Δημαρχείο και εξύβριζαν με το χειρότερο τρόπο όσους προσπαθούσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας .
Όλα αυτά αποτέλεσαν ένα μεγάλο σχολείο για εμένα που γαλούχησε τον χαρακτήρα μου και με έκανε να αναθεωρήσω εκ βάθρων πολλά .
Η εμπειρία που αποκόμισα ήταν αρνητική και αν κάποιος με ρωτούσε αν θα έπρεπε να ασχοληθεί με τα κοινά θα του έλεγα όχι υπό αυτές τις συνθήκες.
Εκτός από κουραστικό είναι τόσο ψυχοφθόρο που δεν αξίζει τον κόπο για κάποιον ο οποίος έχει αγνές προθέσεις και δεν ασχολείται για να αποκομίσει κάποιο προσωπικό όφελος .
Επειδή όμως πάντα στη ζωή ισχύει το “ ουδέν κακόν αμιγές καλού “ , ακόμη και σε μια άσχημη εμπειρία μπορείς να αποκομίσεις οφέλη .
Όφελος είναι να εκτιμάς ανθρώπους για τους οποίους είχες λάθος εικόνα ή να χάνουν την εκτίμηση σου άνθρωποι που εκτιμούσες .
Όφελος είναι να καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με τα κοινά χωρίς να τους “καίγεται καρφί” για τον τόπο .
Όφελος είναι να ακούς να μιλούν για Δημοκρατία άτομα τα οποία ακολουθούν μεθόδους οι οποίες παραπέμπουν σε άλλους είδους καθεστώτα και η μόνη τους έγνοια ήταν να χρησιμοποιήσουν ένα άθλιο νομοθετικό πλαίσιο ( όπως αυτό του Κλεισθένη ) για πολιτικούς εκβιασμούς .
Όφελος είναι να καταφέρνεις να διαχειρίζεσαι πρωτόγνωρες κρίσεις και να συνεργάζεσαι με ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να προέρχονταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους ( άραγε έχει νόημα αυτό στις τοπικές κοινωνίες ; ) αλλά ήθελαν όπως κι εσύ να βάλουν ένα λιθαράκι στη πρόοδο του τόπου .
Σε ένα τόσο νοσηρό πλαίσιο, το να αποχωρείς διατηρώντας την τιμή και την υπόληψη σου είναι από μόνο του μεγάλο κατόρθωμα .
Έτσι κι εγώ μετά από 4 χρόνια περίπου , αποχωρώ με ψηλά το κεφάλι έχοντας επιπλέον ενεργή συμμετοχή σε αρκετά σημαντικά έργα που πήραν τον δρόμο τους :
✅ Είδα το νησί μου να αποκτά την ταχύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση που είχε ποτέ με τον Πειραιά και καθημερινή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία τους θερινούς μήνες .
✅ Είδα να στελεχώνεται και να λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου αναβαθμίζοντας όσο ποτέ άλλοτε τις υγειονομικές παροχές στο νησί μας .
✅ Συνεισέφερα τα μέγιστα ώστε να δρομολογηθεί το έργο της επέκτασης του αεροδρομίου ύψους 7.3 εκαττομυρίων .
✅ Ως Αντιδήμαρχος Χρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων είδα να απορροφούνται για το νησί μου δεκάδες εκατομμύρια :
12.000.000 από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης .
4.900.000 από το Υπουργείο υποδομών
14.000.000 από την Περιφέρεια .
1.700.000 από το ΥΜΕΠΕΡΑ .
4.000.000 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .
✅ Εϊδα να προχωρούν θέματα τα οποία είχαν βρεθεί σε στασιμότητα για πολλά χρόνια όπως το Λιμάνι των Πηγαδίων ( πάρθησαν όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις κι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση ), η επισκευή του ΕΠΑΛ εκπονήθηκαν μελέτες , εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση, δημοπρατήθηκε το έργο κι απομένει η έκδοση οικοδομικής άδειας για να ξεκινήσει η επισκευή του , η γλυστρα στο Φοινίκι ( έχει ανατεθεί σε εργολάβο ) , η γλύστρα στα Πηγάδια εκπονήθηκε μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο ( εκκρεμεί ο διαγωνισμός για ανάδοχο ) , το Αλιευτικό Καταφύγιο και το Αποχετευτικό του Λευκού ( εκρεμμεί και για τα δύο η έγκριση ΜΠΕ ) , η κατασκευή Σφαγείου ( ολοκληρώθηκε η μελέτη ) , η επέκταση του Λιμένα Διαφανίου ( απομένει το στάδιο της εκπόνησης επικαιροποιημένης ΜΠΕ ) .
✅ Είδα να ανατίθενται και να παραλαμβάνονται πάνω από 20 μελέτες καθοριστικής σημασίας για την βιωσιμότητα του τόπου ( δικτύων ύδρευσης , αποχετευτικών δικτύων κι εελ, οδοποιίας , κυκλοφοριακή , ανάπλασης παραλιακής , κύρωσης οικισμών, χάραξης Αιγιαλών κ.α. )
✅ Είδα να ψηφιοποιούνται οι υπηρεσίες του Δήμου ( ενδεικτικά αναφέρω ότι ακόμη και το πρωτόκολλο του Δήμου λειτουργούσε με διανομή εκατοντάδων χαρτιών από γραφείο σε γραφείο ) . Πλέον , όλα διακινούνται ηλεκτρονικά και τον τελευταίο χρόνο μέσω ΙΡΙΔΑ .
✅ Ήμουν αυτός που ως Πρόεδρος ξεκίνησε πρώτος στην Ελλάδα τις διαδικτυακές συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου . Παράλληλα κατά τη θητεία μου εξασφάλισα την διαδικτυακή τους μετάδοση ώστε ο κάθε Καρπάθιος να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις από όπου κι αν βρίσκεται .
Βέβαια, όπως ανέφερα παραπάνω, αφενός η ελλιπής ενημέρωση της κοινωνίας κι αφετέρου ορισμένοι επιτήδειοι οι οποίοι δεν μπορούν να προσφέρουν αλλά μπορούν να κατηγορούν , αντέτειναν πάντα το επιχείρημα για πολλά από τα παραπάνω “μα δεν τα είδαμε “ !
Γνωρίζω ότι τα μακροσκελή άρθρα είναι κουραστικά όμως, ας με συγχωρήσουν όσοι το διαβάζουν αλλά ας κάνουν το κόπο να το διαβάσουν , σίγουρα θα τους φανεί χρήσιμο.
✅ Μελέτη Γιαννόπουλου : Πρόκειται για μελέτη που περιλαμβάνει την ανάπλαση όλων των τετραγώνων από το Εδέμ έως και τα σουβλατζίδικα και από τα ηλεκτρικά Σαρρή έως το ξενοδοχείο Τιτάνια . Η μελέτη ανατέθηκε και παραδόθηκε το 2012 ή 2013 . Από τότε δεν είχε προχωρήσει τίποτα !
Εξασφαλίστηκαν από το Υπουργείο Υποδομών 600.000 ευρώ και συμπληρώθηκε με ίδιους πόρους ύψους 235.000 ευρώ το συνολικό ποσό . Το έργο δημοπρατήθηκε με διεθνή διαγωνισμό ( θέλει τουλάχιστον 8-12 μήνες για να ολοκληρωθεί ένας τέτοιος διαγωνισμός ) και υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο . Εκπονήθηκε από αυτόν συμπληρωματική μελέτη , αφού σε αυτά τα χρόνια είχαν υπάρξει πολλές αλλαγές στο υπόγλυφο και εγκρίθηκε ο 1ος ΑΠΕ .
Πλέον, το πολύ αυτό σημαντικό έργο για τα Πηγάδια θα ξεκινήσει άμεσα και οι δύο κεντρικοί δρόμοι των Πηγαδίων , καθώς και οι κάθετοι αυτών θα αποκτήσουν νέο οδόστρωμα , πεζοδρόμια , δέντρα και φώτα ! Μιλούμε για μια μεγάλη αναβάθμιση αισθητικής της πόλης και της ποιότητας ζωής του πολιτη ενώ επιπλέον, ένα ΑμεΑ ή μια μητέρα με ένα καρότσι θα μπορεί να κυκλοφορήσει σε πεζοδρόμια διανύοντας όλο τον αστικό ιστό της πόλης .
Άραγε , μπορούσε όλη αυτή η διαδικασία να γίνει νωρίτερα και να έχουν ήδη δει το έργο οι πολίτες ;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι !
✅ Ανάπλαση Παραλιακής : Εκεί δεν υπήρχε καν χαραγμένη γραμμή Αιγιαλού !
Ένιωσα ντροπή όταν ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο ότι ζητάμε έργα και χρηματοδοτήσεις ενώ δεν έχει υλοποιηθεί το αυτονόητο, δηλαδή η χάραξη γραμμής Αιγιαλού καθώς και ο καθορισμός χερσαίας ζώνης Λιμένα .
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η γραμμή Αιγιαλού και καθορίστηκε η Χερσαία Ζώνη Λιμένα .
Ανατέθηκε και εκπονήθηκε μελέτη για την ανάπλαση της η οποία να είναι συμβατή με την κατασκευή του νέου Λιμένα . Χρηματοδοτήθηκε με 2.2 εκατομμύρια .
Παραδόθηκε το ποσό στην Περιφέρεια, με Προγραμματική Σύμβαση, ώστε να εκτελεστεί σαν ένα κοινό έργο Νέος Λιμένας και Ανάπλαση . Είναι κι η πρώτη φορά που ο Δήμος παραδίδει χρηματοδότηση στην Περιφέρεια, κατά κανόνα γίνεται το αντίθετο.
Έτσι μαζί με την ανάπλαση της μελέτης Γιαννόπουλου που αναφέρθηκε προηγουμένως θα πραγματοποιηθεί κι ανάπλαση της παραλιακής συνεισφέροντας περαιτέρω στην αναβάθμιση της πόλης μετατρεποντας την πρώτη εικόνα των επισκεπτών σε εικόνα σύγχρονης Ευρωπαϊκής πόλης .
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης , τα προηγούμενα 20 χρόνια όσον αφορά τη παραλιακή είχε εγγραφεί ένα ποσό για μελέτη θωράκισης της παραλιακής κι αυτό πρόσφατα , στο τεχνικό πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου η οποία μελέτη ουδέποτε ανατέθηκε.
Στην δική μας θητεία ανατέθηκε , εκπονήθηκε και χρηματοδοτήθηκε όχι η θωράκιση αλλά η πλήρης ανάπλαση της παραλιακής , με Η/Μ και υδραυλικά έργα πλέον της υπόλοιπης ανάπλασης .
Μπορούσε να γίνει όλο αυτό πιο γρήγορα ;
Η απάντηση είναι ότι έγινε τουλάχιστον δύο χρόνια πιο γρήγορα από όσο, κανονικά, γραφειοκρατικά χρειάζεται .
✅Δίκτυα Ύδρευσης :
Αρχικά θα αναφέρω ότι η επάρκεια και η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας .
Δυστυχώς τα δίκτυα ύδρευσης σχεδόν σε κάθε οικισμό είναι απαρχαιωμένα και οι όποιες αναβαθμισεις έγιναν ήταν αποσπασματικές , στο μετρό του δυνατού με ιδίους πόρους του Δήμου . Η απορρόφηση χρηματοδοτήσεων δεν είχε προτεραιότητα την αντικατάσταση των δικτύων , εκεί που πονάει ο τόπος , αλλά την χρηματοδότηση έργων όπως η τηλεμετρία ή το Φράγμα Σχοινά . Για το συγκεκριμένο φράγμα άρδευσης ξοδεύτηκαν για την πρώτη και δεύτερη φάση περίπου 6.5 εκαττομύρια ευρώ .
Συνέπεια του ότι πρόκειται για φράγμα άρδευσης αποτελεί το γεγονός ότι η στεγανοποίηση του, όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους έργα, δεν ήταν αυτη που θα εξασφαλίζει την χρήση του για παραγωγή πόσιμου νερού. Ενώ οι αρχικές μετρήσεις έδειχναν την αλατότητα του νερού εντός του φράγματος σε χαμηλά επίπεδα μετά από μερικά χρόνια ( προς έκπληξη όλων μας ) η αλατότητα σχεδόν τριπλασιάστηκε με αποτέλεσμα για να μπορεί το παρεχόμενο νερό να μετατραπεί σε πόσιμο να χρειάζεται μονάδα αφαλάτωσης . Δηλαδή , ξοδεύτηκαν 6.5 εκαττομύρια για να παρέχουν ( όσο θα είναι αυτό δυνατό με βάση τις βροχοπτώσεις ) 1000 περίπου κυβικά την ημέρα μη πόσιμο νερό στα Πηγάδια !
Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης την αστοχία στο συγκεκριμένο έργο , αναφέρω ότι τα Πηγάδια στην κορύφωση της σεζόν χρειάζονται περίπου 3.000 κ.μ. ημερησίως.
Λόγω παλαιότητας του δικτύου των Πηγαδίων , υπάρχει απώλεια της τάξης του 60-70% , δηλαδή περίπου 1800 κ.μ. ημερησίως . Επί της ουσίας , πρόκειται για ένα κουβά με νερό ο οποίος είναι διάτρητος και εμείς αντί να κλείσουμε τις τρύπες του ξοδέψαμε 6.5 εκαττομυρια για να ρίχνουμε λίγο παρισσότερο νερό σε αυτών . Προφανώς πρόκειται για μία αποτυχημένη στρατηγική επιλογή !
Με σχεδόν τα ίδια χρήματα , περίπου ένα εκατομμύριο περισσότερα , που εξασφαλίστηκαν από την απελθουσα Δημοτική Αρχή θα αντικατασταθεί όλο το δίκτυο ύδρευσης των Πηγαδίων , θα κατασκευαστούν δύο νέες δεξαμενές στα Πηγάδια , και θα αντικατασταθούν και τα δίκτυα ύδρευσης σε άλλους 13 οικισμούς . Μενετές , Λακκί , Αρκάσα , Φοινίκι , Λευκός , Μεσοχώρι κ.α. .
Με τον τρόπο αυτό θα διπλασιαστεί απευθείας ( με την μείωση των απωλειών ) το διαθέσιμο νερό και στα Πηγάδια αλλά και στους περισσότερους οικισμούς του νησιού . Παράλληλα θα ανακουφιστεί το τμήμα ύδρευσης από τα καθημερινά σπασίματα και βουλώματα που το ταλαιπωρούν .
Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο υποδομής, εκεί ακριβώς που πονάει ο τόπος , του οποίου την σημασία θα μνημονεύουν για πολλές δεκαετίες στο μέλλον .
Για να φθάσει στο στάδιο της χρηματοδότησης, έπρεπε :
Να ανατεθεί και να εκπονηθεί μελέτη . Επιλέχθηκε ένας εξαιρετικός μελετητής ο οποίος με το ένα τέταρτο του κόστους που επικρατεί στην αγορά για τέτοιες μελέτες , εκπόνησε μια πλήρη και ώριμη μελέτη .
Να κατατεθεί προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης . Για την κατάθεση σε κάθε άξονα του προγράμματος έπρεπε να υποβληθούν περίπου 25 διαφορετικά έγγραφα . Ευτυχώς , για την συμπλήρωση τους είχαμε την συνεργασία με το Δίκτυο πόλεων Βιώσιμη Πόλη ( την οποία εκκινήσαμε στο πρώτο έτος της θητείας μας ) το οποίο ανέλαβε να το πράξει αλλιώς οι υπηρεσίες του Δήμου δεν θα μπορούσαν να το φέρουν εις πέρας . Ενθυμούμε ορισμένους αιρετούς, της τότε συμπολίτευσης, τους οποίους δεν θέλω να κατονομάσω, να χλευάζουν τις υποβολές προς χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρώντας ότι πρόκειται για χάσιμο χρόνου .
Να ασκηθεί συνεχής πίεση προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Πέτσα ώστε να εγκριθεί η χρηματοδότηση . Η πίεση αυτή εντάθηκε ώστε τούτο να λάβει χώρα πριν την διενέργεια των Βουλευτικών Εκλογών . Όπως και έγινε !
Πλέον , απομένει η δημοπράτηση του έργου αυτού από τη νέα Δημοτική Αρχή και η υλοποίηση του !
Με την υλοποίηση του θα αναβαθμιστεί τα μάλλα η διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού μας και θα υπάρξει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την ανάπτυξη του .
Χαίρομαι ιδιαιτέρως , που συνέβαλλα προσωπικά σε όλα αυτά τα στάδια με καθαρό μυαλό και αγνοώντας τις σειρήνες της ηλιθιότητα και της μικροπολιτικής .
✅ Βιολογικός Πηγαδίων :
Άλλο ένα “αμαρτωλό” έργο , ας μου επιτραπεί η έκφραση .
Κατά αρχάς το συγκεκριμένο έργο έγινε με μία μελέτη η οποία είχε πολλές αστοχίες . Αστοχία στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων. Αστοχία στην όδευση των αγωγών . Αστοχία στον υπέρμετρο αριθμό αντλιοστασιων ( γύρω στα 8 για μια απόσταση 2 χιλιομέτρων ) . Αστοχία κατά την υλοποίηση καθώς υλοποιήθηκε από δύο διαφορετικούς ανάδοχους , πρώτα ολοκληρώθηκε το έργο των αντλιοστασίων και μέρους των δικτύων και κατόπιν το έργο της ΕΕΛ . Το πρώτο παραδόθηκε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο . Όταν ολοκληρώθηκε και το δεύτερο παρουσιάστηκαν τα προβλήματα από όλες τις παραπάνω αστοχίες .
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το συγκεκριμένο έργο , ο αρμόδιος επίτροπος κ. Ράσμουνσεν το είδε θέσει υπό επιτήρηση και υπήρχε κίνδυνος να καταλογιστκούν τα χρήματα της κατασκευής του στο Ελληνικό Κράτος . Έτσι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν χρηματοδοτούμενα από αυτήν έργα δεν λειτουργήσουν όπως προέβλεπαν οι προδιαγραφές τους .
Ξοδεύτηκαν, από την απελθουσα Δημοτική Αρχή, πάνω από 600.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου για να αρθούν όσες κακοτεχνίες μπορούσαν ώστε να μπορεί επιτέλους να λειτουργήσει με ομαλότητα και να φύγει ο κίνδυνος του καταλογισμού
Βέβαια , το ότι ο κεντρικός αγωγός διέρχεται από την παραλία , ότι τα αντλιοστάσια βρίσκονται σε κεντρικά και εμπορικά σημεία , ότι η χωροθέτηση θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί να είναι σε άλλο σημείο ώστε να υπάρχει όδευση των λυμάτων κυρίως με φυσική ροή , είναι παράμετροι οι οποίοι θα παραμείνουν για πολλά χρόνια ακόμη.
✅ Δευτερο Κύτταρο ΧΥΤΑ : Είχε χρηματοδοτηθεί , δημοπρατηθεί , ξεκίνησε η υλοποίηση του και… ξαφνικά απεντάχθηκε . Παράλληλα, την ίδια περίοδο , αφέθηκε στο έλεος του Θεού και το πρώτο κύτταρο και καταστράφηκε ολοσχερώς.
Επί της θητείας μας , επαναχρηματοδοτήθηκε από το Δήμο η κατασκευή του με 1.3 εκαττομύρια ευρώ όμως δια νόμου έπρεπε να μεταφερθεί η χρηματοδότηση στον ΦΟΔΣΑ . Ο ΦΟΔΣΑ το δημοπράτησε κι ορίστηκε εργολάβος κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού . Δεν ξεκίνησε ακόμη αφού έπρεπε , επίσης δια νόμου , να μεταφερθεί η κυριότητα του πρώτου κυττάρου στον ΦΟΔΣΑ αλλά και να αρθούν δυσκολίες που απορρέουν από τον υπερκορεσμό του που ουσιαστικά το μετέτρεψε σε ΧΑΔΑ .
Στην ερώτηση αν μπορούσε να προχωρήσει συντομότερα , η απάντηση είναι ότι έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργεί από το 2017 το δεύτερο Κύτταρο και το πρώτο, ως κορεσμένο , να κλείσει .
Στην δική μας θητεία προχώρησε όσο συντομότερα γινόταν . Δεν θα ξεχάσω ότι η έγκριση του προσυμβατικού ελέγχου από το ΥΜΕΠΕΡΑ έγινε παραμονές της προηγούμενης Πρωτοχρονιάς με παρέμβαση του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη κατόπιν δικής μας πίεσης ώστε να γλιτώσουμε μία καθυστέρηση τριών επιπλέον μηνών .
✅ Κτίριο στο Κονάκι : Το έργο αυτό είχε ανατεθεί στον ανάδοχο που είχε αναλάβει όλα τα μεγάλα έργα της περιόδου εκείνης , την εταιρεία Άρκτος του κ. Δοβλέ . Πρώτο Κύτταρο ΧΥΤΑ , νέο Δημαρχείο και Παιδικό Σταθμό . Όλα αυτά τα έργα είχαν μία δυσκολία κατά την παραλαβή τους , νομίζω ότι κανένα δεν παρελήφθη με την πεπατημένη οδό παραλαβής. Δηλαδή πρακτικό παραλαβής κι έγκριση του από το Δημοτικό Συμβούλιο .
Έτσι και το κτίριο στο Κονάκι , για να παραληφθεί έπρεπε να περάσει σχεδόν μια δεκαετία και αλλεπάλληλες συσκέψεις και δικονομικές ενέργειες από πλευράς μας κατά τη διάρκεια της θητείας μας . Παρελήφθη και δόθηκε προς χρήση στον Καρπαθιακού λαό για ποικίλες δράσεις αφού πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες συμπληρωματικές εργασίες.
✅ Δημοτικο Γυμναστήριο :
Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι ο Δήμος Καρπάθου δεν είχε ποτέ Δημοτικό Γυμναστήριο. Υπήρχε μία νοικοασμένη αίθουσα η οποία χρησιμοποιείτο σαν γυμναστήριο χωρίς καμία αδειοδότηση και χωρίς να πλήρη καμία προδιαγραφή . Για να δημιουργηθεί ένα Δημοτικό Γυμναστήριο πρέπει να ενοικιαστεί κατάλληλος χώρος , με την διαδικασία της δημοπράτησης . Να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη . Να υπογράψει μισθωτήριο . Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες εντός του χώρου . Να υποβληθεί και να εγκριθεί μελέτη πυρασφάλειας. Να αγοραστούν κατάλληλα για τον χώρο όργανα . Να εκδοθεί άδεια λειτουργίας . Να εξασφαλιστεί ο τρόπος λειτουργίας του. Τίποτα από αυτά δεν είχε γίνει στο παρελθόν με αποτέλεσμα να χρειάζονται τουλάχιστον 3-4 χρόνια για την υλοποίηση τους . Τίποτα από αυτά δεν είχε γίνει στο παρελθόν ! Πραγματοποιήθηκαν όλα τα στάδια κατά την θητεία της απελθούσας Δημοτικής Αρχής .
Πλέον απομένει μόνο ο καθορισμός του τρόπου λειτουργίας του !
✅Ασφαλτόστρωση περιοχής Μερτωνα :
Είκοσι χρόνια στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καρπάθου . Δεν είχε εκπονηθεί καν μελέτη ! Εκπονήθηκε μελέτη τόσο για το τμήμα εντός οικισμού , όσο και για την υπόλοιπη περιοχή προς Κατωδιο , Κάτω Λάκκο καθώς και για άλλα σημεία με μεγάλη ανάπτυξη . Κι όταν λέμε μελέτη δεν εννοούμε μια τεχνική έκθεση αλλά πλήρη μελέτη, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί , με τα απαραίτητα τεχνικά έργα ώστε να εξασφαλίσουν την μακροβιότητα του έργου.
Για το εντός οικισμού τμήμα , εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 400.000 ευρώ διενεργήθηκε διεθνής διαγωνισμός ορίστηκε προσωρινός ανάδοχος και σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση για την υλοποίηση του . Για το εκτός οικισμού τμήμα ενώ υπήρχε πλήρης φάκελος για την υποβολή του προς χρηματοδότηση από έταιρο πρόγραμμα , οι υπηρεσίες του Δήμου δεν είχαν φροντίσει να έχουν ανανεώσει τους κωδικούς τους για την υποβολή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έτσι χάθηκε η συγκεκριμένη ευκαιρία χρηματοδότησης , όπως χάθηκαν και πολλές άλλες ευκαιρίες στο παρελθόν από αντίστοιχα προγράμματα. ———+++++————-++++++———-+++++—-
Ζητώ συγγνώμη για την πλήρη ανάλυση ( σπάνια γράφω “σεντόνια” ) αλλά θεωρώ ότι τα παραπάνω θέματα είναι σοβαρά, δεν έχουν αναδειχθεί όπως θα έπρεπε , και θεωρώ ότι αξίζει να τα γνωρίζει ο κάθε Καρπάθιος για να κρίνει .
Υπάρχουν πολλά ακόμη τα οποία δεν ανέφερα αλλά θα το κάνω με πρώτη ευκαιρία.
Κλείνω ευχαριστώντας, αρχικά, τους πολίτες οι οποίοι με τίμησαν με την ψήφο τους για να υπηρετήσω τον τόπο μου .
Ελπιζω ότι φάνηκα αντάξιος των προσδοκιών τους .
Τον απερχόμενο Δήμαρχο κ. Νισύριο για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία καθώς και για το υπόδειγμα τιμιότητας και εργατικότητας που προσέδωσε στα κοινά του τόπου.
Ευχαριστώ το νυν Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου και την αμέριστη στήριξη του σε καθετί που αφορούσε την Κάρπαθο . Ήταν ο μόνος πολιτικός ,ας με συγχωρήσουν οι υπόλοιποι , ο οποίος ανταποκρινόταν άμεσα παρά τον τεράστιο φόρτο του σε κάθε όχληση για θέμα της Καρπάθου . Του οφείλουμε πολλά σαν τόπος αν και στην περίπτωση του επιβεβαιώνεται το ρητό , “ ουδείς προφήτης στον τόπο του “.
Τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο ο οποίος με την καθαρή του ματιά εκτίμησε τις προσπάθειες μας και συνέβαλε συνεργατικά σε ότι του ζητήσαμε .
Τους Βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνο Κονσόλα και Βασίλη Υψηλάντη, τον αείμνηστο Νεκτάριο Σαντορινιό καθώς και τον πολιτευτή Αντώνη Γιαννικουρή που ήταν δίπλα μας τα χρόνια της θητείας αυτής και βοήθησαν στο μετρό των δυνατοτήτων τους .
Τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων που βοήθησαν είτε με τον λόγο είτε με τις πράξεις τους στο όποιο έργο επιτελέστηκε . Εξαιρώ όσους με λόγια ή έργα υπήρξαν τροχοπέδη στην πρόοδο του τόπου.
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως αυτούς οι οποίοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με σύνεση , σοβαρότητα και ανάληψη ευθύνης . Περισσότερο αυτούς που παρέμειναν μέχρι τέλους και αμισθί, τον κ. Μιχάλη Τσαμπουνιεράκη και τον κ Γεώργιο Δήμαρχο .
Δίχως, κυρίως, την δική τους συμπαράσταση δεν θα υπήρχε καμία ομαλότητα αλλά μια ατέλειωτη φασαρία χωρίς κανένα αποτέλεσμα .
Τους Προέδρους όλων των Κοινοτήτων για τη συνεργασία τους .
Όσους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου συνεργάστηκαν παραγωγικά για την υλοποίηση δρασεων και έργων .
Τέλος οφείλω να ζητήσω μία συγγνώμη από την οικογένεια μου ,απο την σύζυγο και τα παιδιά μου , που με στερήθηκαν ατελείωτες ώρες τα χρόνια αυτά .
Ελπίζω τα επόμενα πέντε χρόνια να αναπληρώσω όσα τους στέρησα .
Ομοίως ελπίζω, όπως κάθε άνθρωπος που αγαπάει τον τόπο του, κι η νέα Δημοτική Αρχή τα επόμενα πέντε χρόνια να κατορθώσει περισσότερα από όσα κατόρθωσε η προηγούμενη .
Εις το επανιδείν …
Υ.Γ. : Το σύνολο της αντιμισθίας ( και παραπάνω ) που έλαβα τα χρόνια αυτά διατέθηκε για αγορές και πληρωμές κοινοφελων έργων ή δράσεων .

Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist