Mαρία Iωαννίδη: Tο κορίτσι από την Kάρπαθο που γράφει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Written by on 09/05/2021

Η Μαρία Ιωαννίδη από την Κάρπαθο, από τότε που θυμάται τον εαυτό της αντί να παίζει κούκλες με τις φίλες της, ήθελε να κλωτσάει μια μπάλα ποδοσφαίρου και από πολύ μικρή βρέθηκε στα γήπεδα.
Η αγάπη της για το ποδόσφαιρο, το ταλέντο της και η στήριξη της οικογένειάς της όλα αυτά τα χρόνια, την οδήγησαν στα 6 της χρόνια στον Ποσειδώνα Καρπάθου και πρόσφατα στην Εθνική Ομάδα Νεανίδων.
Η καθημερινότητα της Μαρίας, που έγραψε ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο ως η πρώτη κοπέλα-αρχηγός σε ανδρική ομάδα σε επίπεδο Εφήβων το 2017, περιλαμβάνει πολλές ώρες προπόνηση, πολλά ταξίδια αλλά και εντατική μελέτη αφού είναι μαθήτρια της Β΄Λυκείου και προετοιμάζεται για την κρίσιμη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων.
Με βάση την Κάρπαθο η Μαρία Ιωαννίδη, παίκρια σήμερα στην Ialisos Ladies Football Club, καταφέρνει να συνδυάσει την αγάπη της για το ποδόσφαιρο και τα συχνά ταξίδια με τις πολύ καλές επιδόσεις ως μαθήτρια Λυκείου.
Στη συνέντευξή της σήμερα στη «δημοκρατική», μιλά για την πορεία της στο χώρο του ποδοσφαίρου όταν από 5 χρονών πήγαινε με τον μπαμπά της στο γήπεδο μέχρι σήμερα που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και να κερδίσει τον σεβασμό ανδρών και γυναικών για το ταλέντο και τις ικανότητές της στα γήπεδα.


• Μαρία θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από την πρόσφατη κλήση σου στις προπονήσεις της Εθνικής ομάδας Νεανίδων. Πώς ένιωσες για αυτή την εξέλιξη που είναι ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία σου;
Ξαφνιάστηκα και ενθουσιάστηκα ταυτόχρονα. Δεν το περίμενα, πόσω μάλλον σε περίοδο κορωνοϊού. Όταν έφτασα στην Αθήνα και βρεθήκαμε με τις υπόλοιπες κοπέλες ένιωσα μοναδικά. Εκεί, ανάμεσα στις συναθλήτριές μου, κορίτσια που μοιραζόμασταν το ίδιο όνειρο, ένιωσα ότι πατούσα το πρώτο σκαλί για την πραγμάτωσή του. Μας έδωσαν τα αθλητικά μας ρούχα με το διακριτικό της Εθνικής μας ομάδας. Το εθνόσημο είναι κάτι που δεν μπορώ να σας περιγράψω. Συγκίνηση, δέος, υπερηφάνεια, τιμή και προπάντων αίσθημα χρέους. Του χρέους που όλες αισθανόμαστε μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση.
• Στο ποδόσφαιρο μετράς αρκετά χρόνια. Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι και σε ποια ηλικία εντάχθηκες στον «Ποσειδώνα Καρπάθου»;
Από τότε που μπορώ να θυμάμαι τον εαυτό μου και με αυτά που μου διηγούνται οι γονείς μου δεν ασχολήθηκα ποτέ με κούκλες, πάντα χάζευα τις μπάλες. Από 5 χρόνων με πήγαινε ο μπαμπάς μου στο γήπεδο και παρακολουθούσαμε μαζί αγώνες ποδοσφαίρου. Στα 6 μου χρόνια εντάχθηκα στις ακαδημίες του «Ποσειδώνα Καρπάθου» και κάπως έτσι ξεκίνησε το όνειρο…
• Το ότι ήσουν το μοναδικό κορίτσι στην ομάδα δεν σε πτόησε για να συνεχίσεις την ανοδική πορεία σου στο ποδόσφαιρο πάντως…
Δεν με απασχόλησε ποτέ αν υπήρχαν στο νησί άλλα κορίτσια για να ακολουθήσουν το δρόμο που είχα βάλει στο μυαλό μου. Το πάθος μου για το ποδόσφαιρο τα ξεπερνούσε όλα. Ακόμα και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην Κάρπαθο, ένα νησί αποκομμένο από τις γέφυρες του αθλητισμού, δεν με πτόησε.
• Πώς σε αντιμετώπισαν τα αγόρια της ομάδας στην αρχή;
Είχαμε την ίδια ηλικία και έτσι οι σχέσεις μας ήταν άψογες, χωρίς διακρίσεις και κόμπλεξ. Πηγαίναμε όλοι για τον ίδιο σκοπό, το παιχνίδι του ποδοσφαίρου. Έτσι όπως ξεκίνησε, σαν κάτι αυτονόητο και δεδομένο, έτσι συνεχίζει και ως σήμερα.
• Φέτος αγωνίζεσαι στην Ialisos Ladies Football Club σε μια δύσκολη χρονιά όχι μόνο για το ποδόσφαιρο αλλά και όλο τον αθλητισμό, λόγω του κορωνοϊού. Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας;
Η φετινή αγωνιστική χρονιά 2020-2021 είναι όντως μια ιδιαίτερη χρονιά. Ειδικά για την Β αλλά και την Γ Εθνική Γυναικών θα πω ότι δεν υπάρχει καν αγωνιστική χρονιά λόγω ότι δεν έχουμε παίξει ούτε έναν επίσημο αγώνα. Μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουμε τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις μπήκαμε στο δεύτερο lockdown. Από τις 29 Οκτωβρίου έχουμε σταματήσει τις ομαδικές προπονήσεις και αναμένουμε να μας το επιτρέψουν ξανά. Ο στόχος της φετινής χρονιάς, αν υπήρχε δραστηριότητα κανονικά, θα ήταν η ομάδα μας να παρουσιάζεται ανταγωνιστική σε κάθε παιχνίδι και να διεκδικούμε μια θέση στην βαθμολογία όσο πιο ψηλά θα γινόταν. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα πλέον στόχος της ομάδας είναι να επανέλθουμε στο γήπεδο, να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο, ο οποίος είναι μεγάλος και να προετοιμαστούμε κατάλληλα και οργανωμένα για την επόμενη αγωνιστική περίοδο ώστε να μπορέσουμε να εξελιχθούμε και ως ομάδα αλλά και ως μονάδες.


• Θέλω να μας μιλήσεις για την εμπειρία ως η πρώτη κοπέλα-αρχηγός σε ανδρική ομάδα, σε επίπεδο Εφήβων, το 2017 στο παιχνίδι του Ποσειδώνα με τον Πανιώνιο, γράφοντας ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Είναι κάτι σπάνιο και ιδιαίτερο ένα κορίτσι να είναι αρχηγός σε ανδρική ομάδα, όμως για μένα δεν ήταν αυτό το οποίο είχε τη μεγαλύτερη σημασία. Σημασία για μένα είχε και έχει να παίζω ποδόσφαιρο σε όποια θέση και αν είμαι. Βέβαια είναι μεγάλη τιμή να είσαι αρχηγός και μάλιστα όταν δεν υπάρχει κανένα παρόμοιο προηγούμενο.
• Χρειάστηκε πάντως να κάνεις αρκετές θυσίες για το ποδόσφαιρο και πολλά ταξίδια καθώς η μόνιμη κατοικία σου είναι στην Κάρπαθο. Υπήρξε στιγμή που να κουράστηκες;
Όχι, γιατί όταν αγαπάς κάτι τόσο πολύ ξεπερνάς όλα τα εμπόδια. Εξάλλου, η κούραση και ο μόχθος είναι συνυφασμένα με τον αθλητισμό. Δεν υπάρχει αποτέλεσμα χωρίς θυσίες και καταβολή προσπαθειών. Γίνονται τρόπος ζωής και οι μετακινήσεις και τα απρόοπτα και οτιδήποτε ανατρέπει την κανονικότητα.• Είναι σημαντικό να αναφερθούμε και στη στήριξη που έχεις από την οικογένειά σου για να καταφέρεις αυτή την αξιόλογη πορεία στο ποδόσφαιρο.
Η οικογένειά μου ήταν και είναι πάντα δίπλα μου και έχω την αμέριστη συμπαράστασή τους. Όποτε μπορούσαν και οι δύο, αλλά κατά κύριο λόγο ο πατέρας μου, με συνόδευαν στους τόπους των προπονήσεων και των αγώνων. Όσο επέτρεπαν οι συνθήκες και οι επαγγελματικές τους δεσμεύσεις βρίσκονταν μαζί μου, ηθικοί και πρακτικοί συμπαραστάτες μου. Αλλά και στον υπόλοιπο χρόνο με συνέδραμαν ψυχικά και με στήριζαν χωρίς δεύτερες σκέψεις και ενδοιασμούς.
• Εκτός από πολύ καλή στο ποδόσφαιρο είσαι και πολύ καλή μαθήτρια, πόσο απαιτητικό είναι το πρόγραμμά σου;
Φοιτώ στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου. Είναι αλήθεια ότι ποτέ το ποδόσφαιρο δεν ήταν σε βάρος των σχολικών μου καθηκόντων. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι με ενέτασσε σε ένα πρόγραμμα, αυστηρότερα καθορισμένο, έτσι ώστε να οργανώνομαι και να εκπληρώνω τις υποχρεώσεις μου. Το ίδιο σκοπεύω να συνεχίσω και για την επόμενη χρονιά, που είναι ιδιαίτερα απαιτητική για όλους τους μαθητές. Η Γ’ Λυκείου με περιμένει με αυξημένους κόπους, ανάγκη συγκέντρωσης και προσήλωσης στους στόχους μου.
• Στον ελάχιστο, είναι αλήθεια, ελεύθερο χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου, με τι ασχολείσαι;
Είναι, πράγματι, πολύ περιορισμένος ο ελεύθερος χρόνος για όλα τα παιδιά της ηλικίας μου – πόσω μάλλον για όσους έχουμε και επιπλέον υποχρεώσεις. Ωστόσο, όποτε απομένει ώρα από αυτές, μου αρέσει να την αξιοποιώ με ατομική άθληση (περπάτημα, τρέξιμο), μόνη μου ή με φίλους, αλλά και με το να καταπιάνομαι με μαγειρικές ενασχολήσεις, τόσο παραδοσιακές, όσο και καινοτόμες, πάντα στο πλαίσιο μιας υγιούς διατροφής.


 Είναι γεγονός ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα στα τελευταία χρόνια, κερδίζει συνεχώς έδαφος, ωστόσο σε σχέση με άλλες χώρες, φαίνεται πως έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Τι πιστεύεις ότι θα πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;
Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Παρατηρώντας άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με γυναικεία πρωταθλήματα καταλαβαίνει κανείς τα αργά και μη σταθερά βήματα που κάνουμε. Προσωπικά πιστεύω ότι, το αθλητικό γυναικείο μοντέλο θα πρέπει να στηθεί από την αρχή πάνω σε Ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει διάφορες αλλαγές όπως υποχρεωτική δημιουργία γυναικείων ομάδων από μεγάλες ομάδες, καλύτερες υποδομές και υποστήριξη μέσω καμπάνιας για την ανάδειξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.
• Ο στόχος που έχεις θέσει για την καριέρα σου στο ποδόσφαιρο ποιος είναι;
Το ρεαλιστικό είναι να τίθενται οι στόχοι σταδιακά και κλιμακούμενα. Το βήμα για την Εθνική Νεανίδων είναι καθοριστικό. Από κει και πέρα, επειδή οι βλέψεις μου προσανατολίζονται στις Ανώτατες Σχολές Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ), χρειάζεται παράλληλα να επιτύχω και ένα καλό αποτέλεσμα στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Ο φετινός χρόνος θα είναι κρίσιμος ως προς αυτό. Στη συνέχεια, συνδυάζοντας τις σπουδές μου με την εξειδικευμένη ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, στοχεύω σε μια ανέλιξη, ώστε να κατακτώ περισσότερους και υψηλότερους στόχους για την καριέρα μου.
Πηγή.dimokratiki


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist