Ο Δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης:Είμαστε μπροστά σε μια εποχή η οποία θα είναι γεμάτη περιβαλλοντικές απαιτήσεις και βρισκόμαστε εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Written by on 06/09/2021

57 Views

Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος προσκεκλημενος ως ομιλητής στο 4 Συνέδριο “Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού” το οποίο διεξήχθη το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 στην Ρόδο στο ξενοδοχείο Rodos Palace, ανέλυσε τις βέλτιστες πρακτικές του νησιού της Χάλκης τα τελευταία 2 χρονια και τις προοπτικές και τις προκλήσεις του μέλλοντος στο νησί αλλά και σε ολόκληρη την χώρα.

Η ομιλία του Δημάρχου:

” Το πλούσιο νησιωτικό Μεσογειακό τοπίο εμπεριέχει γεωμορφολογική ποικιλία αλλά και πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Οι παράκτιες ζώνες του, αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο ανάπτυξης της ανθρώπινης δραστηριότητας και του πολιτισμού που αυτή είχε να επιδείξει.

Δυστυχώς η υπερεκμετάλλευση της φύσης τις τελευταίες δεκαετίες μας οδηγεί οριζόντια στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, με καταλυτικό παράγοντα φθοράς του νησιωτικού περιβάλλοντος να είναι η μαζική τουριστική βιομηχανία και η οικοδομική δραστηριότητα για την κάλυψη των αναγκών που έφεραν τα τουριστικά ρεύματα.

Αποβλέποντας σε βιώσιμες λύσεις προχωρήσαμε σε έργα πρωτοποριακά για την νησιωτική Ελλάδα του μέλλοντος, προσπαθούμε να δημιουργησουμε το 1ο GR-eco island, ένα project το οποίο θα διαφυλάξει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού μας προσβλέποντας σε βιώσιμες λύσεις με κατεύθυνση την αειφορία , την ενεργειακή αυτονομία, την αισθητική αρτιότητα και την επαναφορά της σχέσης ανθρώπου – φύσης.

Προχωράμε σε βιώσιμες, πράσινες και έξυπνες επενδύσεις με επίκεντρο το περιβάλλον και τον πολίτη.
Υλοποιούμε το όραμα μας, προστατεύουμε την παραδοσιακή πολιτιστική κληρονομιά μας, διαμορφώνουμε ένα καινοτόμο υπόδειγμα, επεκτείνουμε την αγοράς εργασίας για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας, προωθούμε την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής όλων με έμπρακτη περιβαλλοντική ευσυνειδησία.

Με την πολύτιμη αρωγή του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας το νησί της Χάλκης μπαίνει σε εποχή αειφορίας και μετατρέπεται σε πρότυπο πράσινης οικονομίας και κινητικότητας καθώς και ενεργειακής αυτονομίας.

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, την παροχή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών επαναφόρτισης με ταυτόχρονη ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων δημόσιου φωτισμού και την πρωτοβουλία του Δήμου Χάλκης για την δημιουργία της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας στα Δωδεκάνησα μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακό εκδημοκρατισμό.

Η ανάπτυξη των καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τεχνολογικών εφαρμογών, με υποδομές 5G και ευρυζωνικών δικτύων και την εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών του νησιού καταστούν το νησί τεχνολογικά έτοιμο για να υποδεχθεί την νέα εποχή.

Με μετακινήσεις βασισμένες στην πράσινη ενέργεια το νησί της Χάλκης μεταμορφώνεται σε ένα διεθνές πρότυπο το οποίο κατευθύνεται στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και την πλήρη απανθρακοποίηση του.

Το πλούσιο, ανεκμετάλλευτο ως τώρα, ανανεώσιμο δυναμικό, δηλαδή ο αέρας, ο ήλιος και η θάλασσα, θα προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια και θα μας δώσουν την ώθηση για ανάπτυξη νέων τάσεων και υιοθέτηση καινούργιων συμπεριφορών προς το περιβάλλον μας με προσανατολισμό την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με έναν τρόπο δηλαδή όπου θα ικανοποιούνται οι οικονομικές, οι κοινωνικές και οι αισθητικές ανάγκες διατηρώντας παράλληλα την πολιτιστική ακεραιότητα, τις βασικές οικολογικές διεργασίες την βιοποικιλότητα και τα βιοτικά συστήματα.

Ανακύκλωση, ηλεκτροκίνηση, εκδημοκρατισμός της ηλεκτρικής ενέργειας, κυματική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές, ορθή εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων, διακοπή της λογικής του Cheap daily tourist packages, είναι μερικές από τις ενέργειες οι οποίες θα διασφαλίσουν την αμεσότητα και την διαφανή σχέση μεταξύ των βασικών πυλώνων της αειφορίας, της κοινωνία, του περιβάλλοντος, της οικονομίας και του πολιτισμού.

Ο 21ος αιώνας επιβάλλει μια επαναδιαπραγμάτευση του ‘κατοικείν’ και τη διερεύνηση όλων των εκφάνσεων της σύγχρονης ζωής. Οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής που πραγματώνεται βαθμιαία η μετάβαση από το μαζικό τουρισμό σε ένα μοντέλο εναλλακτικού τουρισμού.

Αυτή η συνθήκη προμηνύει την διεύρυνση των δυνατοτήτων του τουρισμού της Χάλκης. Ως τώρα είχαμε το μοντέλο του παγιωμένου καταναλωτή τοπίων και φυσικής ομορφιάς και πλέον μπορούμε να στραφούμε στον πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, αθλητικό, περιπατητικό, θαλάσσιο, καταδυτικό, οικοτουρισμό και θεραπευτικό τουρισμό με πολυδιάστατα αναπτυξιακά αποτελέσματα και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Είμαστε μπροστά σε μια εποχή η οποία θα είναι γεμάτη περιβαλλοντικές απαιτήσεις και βρισκόμαστε εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.”


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist